5 Exotische oliën uit het Amazonegebied
Met een hoge dosis antioxidanten die jouw huid een boost geven!
Met een oppervlakte van bijna 7 miljoen vierkante meter is het Amazonegebied het grootste gebied op aarde. Het gebied is verspreid over 9 landen: Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Het enorme tropische regenwoud wordt ook wel 'the lungs of the planet' genoemd en wordt omarmt door de amazone rivier.
Maar liefst 9% van de bevolking in dit gebied bestaat uit inheemse volkeren. Verdeeld over niet minder dan 400 stammen leeft de inheemse bevolking in kleine dorpjes langs de rivier. Sommige van deze stammen zijn nog steeds volledig afgesloten van de buitenwereld en leven van wat de natuur ze te bieden heeft. Dichtbij de natuur leven is voor deze stammen iets heel gewoons. Iets waar wij in het westen veel van kunnen leren.
In dit blogartikel vertel ik je over 5 bijzondere grondstoffen uit de Amazone: de Cupuaçu boter, Cacao Boter en Sacha Inchi Olie uit Peru en de Açaibes Olie en de Krappa (Andiroba) Olie uit Brazilië. Wat is er zo bijzonder aan deze grondstoffen? En waar werden ze traditioneel voor gebruikt? Ook kom je erachter welke huidvoordelen ze met zich mee brengen en verblijd ik je aan het einde nog met een overheerlijk bodybutter recept met ingrediënten uit dit blogartikel!
1. Cupuaçu Boter
Botanische naam: Theobroma grandiflorum
Famillie: Malvaceae
Plantonderdeel: Zaden
INCI: Theobroma grandiflorum seed butter
Waar komt Cupuaçu boter vandaan?
Cupuaçu spreek je uit als: Coe-poe-aa-choe. De Cupuaçu boom is een tropische boom die tot wel 20 meter hoog kan worden. De boom groeit in het Amazonegebied, met name in Bolivia, Colombia, Brazilië en Peru. Onze Cupuaçu Boter komt uit Brazilië, waar de boom ook wel "cupuaçuzeiro", "cupuaçueiro" of "cupu" wordt genoemd. Cupuaçu is van de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae), net als de Cacao. Cupuaçu ruikt dan ook als een licht zurige cacaoboter.
Traditioneel gebruik
Het meloenachtige pulp van de Cupuacuvrucht wordt gebruikt om ijs, jam, sapjes en likeur van te maken. Ook worden de zaden gebruikt om een chocolade-achtige substantie van te maken die ook wel "cupulate" wordt genoemd. De natives noemen de cupuacu boom ook wel "white cacao".
Hoe wordt Cupuaçu boter gemaakt?
De Cupuaçu boom begint bij het planten van een zaadje in de grond. Net zoals bij de cacaoboom, zullen er pas na enkele jaren vruchten aan de boom groeien. Soms wordt er een handje geholpen door een klein stekje te laten meegroeien op een bestaande sterke stam van een andere Cupuaçu boom. Dit proces wordt ook wel enten genoemd. Bij dit proces geven de bomen al snel vruchten en kunnen ze al worden geoogst na 2 jaar. De gevallen vruchten worden vervolgens opengebroken en de zaadjes worden koudgeperst tot Cupuaçu Boter.
Wat is er zo bijzonder aan Cupuaçu boter?
Voedt de droge huid en ouder wordende huid.
Krachtig antioxidant door hoog gehalte aan fytosterolen en arachidonzuur.
Herstelt de lipidebarrière van de huid.
Maakt droog haar weer sterk, elastisch, glanzend en gezond.
Beschermt huid en haar tegen vochtverlies.
2. Açaibes Olie
Botanische naam: Euterpe Oleracea
Familie: Arecaceae (palm familie)
Plantonderdeel: Vruchtwand
INCI: Euterpe Oleracea Fruit Oil
Waar komt de Açaibes vandaan?
Deze kleine bes, wat je uitspreekt als assa-ie bes, groeit aan de açai palmbomen aan de oevers van het Amazonegebied in Brazilië. De Açai boom kan wel 15 tot 25 meter lang worden en het fruit dat eraan groeit, is een van de belangrijkste export producten van de Braziliaanse voedselindustrie. 85% van de wereldwijde productie van Açaibes komt dan ook uit het Amazonegebied.
Traditioneel gebruik
De wereldhandel van Açai fruit kwam pas tot bloei rond het jaar 2000, maar de Açaibes wordt door natives al eeuwen gebruikt in geneesmiddelen, voeding en cosmetica wegens zijn heilzame eigenschappen. De Zuid-Amerikaanse inheemse bevolking gebruikte de donkerpaarse besjes voor zijn voedingstoffen en de olie voor zijn ontgiftende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Hoe wordt Açaibes Olie gemaakt?
De Açaibes heeft een diep donkerpaarse schil en geel vruchtvlees rondom een enorme pit. Maar liefst 80% van de bes bestaat uit pit. Om er olie van te maken worden deze grote pitten verzameld en koudgeperst. Bij een koude persing worden de pitten niet verhit en blijven alle waardevolle eigenschappen van de zaden intact.
Wat is er zo bijzonder aan Açaibes olie?
Sterke antioxidant voor de huid.
Herstelt en ontgift de rijpere huid en vertraagd huidveroudering.
Het linolzuur in de olie helpt de huidbarrière te versterken.
Aanwezige palmitinezuur helpt vocht in de huid vast te houden.
Hoog gehalte aan oleïnezuur helpt de huid te voeden en hydrateren.
3. Krappa Olie (Andiroba olie)
Botanische naam: Carapa guianensis
Familie: Maliaceae
Plantonderdeel: zaden
INCI: Carapa Guaianensis Seed Oil
Waar komt de Krappa Olie vandaan?
De Krappa, ook wel crabwood genoemd, is een boomsoort die veel voorkomt in Centraal-Amerika, de Caraïben en het Amazonegebied. Het is een hoge boom die wel 40 meter lang kan worden. Het is een van de langste bomen van de amazone en te herkennen aan zijn vele grote bladeren, met een stam van maar liefst één meter dik. De Krappa groeit in gebieden waar 1200 tot 3200 ml per jaar regen valt en groeit daarom voornamelijk aan de rand van moerassen en bij de rivieren die zo nu en dan overstromen. Experimenten hebben aangetoond dat deze boom meer dan drie maanden in overstroomd gebied kan blijven staan zonder te sterven.
Traditioneel gebruik
Krappa olie behoort tot dezelfde familie als Neem olie (de Meliaceae famillie) en wordt al eeuwen lang door de inheemse bevolking van de Brazilliaanse Amazone gebruikt voor het behandelen van sneetjes, wondjes en insectenbeten.
Hoe wordt Krappa (Andiroba) olie gemaakt?
Om één liter olie te maken heb je maar liefst 12 à 27 kilogram aan zaden nodig! Een grote boom kan tot 200 kilogram aan zaden bevatten. Deze zaden zitten verstopt in de Krappa vrucht. De Krappa vrucht lijkt een beetje op een kastanje en is 7 tot 16 centimeter groot. Één vrucht bevat acht tot zestien zaden en is gemiddeld tussen de 10 en 30 gram.
De vruchten worden niet geplukt, maar pas verzameld als ze van de boom gevallen zijn. Daarna worden de zaden koudgeperst tot Krappa Olie.
Wat is er zo bijzonder aan Krappa Olie?
Voedt de droge en gevoelige huid door de aanwezige palmitinezuur.
Linolzuur versterkt het haar.
Dringt door tot diep in de huid door de aanwezige oleïnezuur.
Werkt ontstekingsremmend.
Verminderd ontstekingen en houdt gewrichten soepel.
Heeft antibacteriele eigenschappen
Helpt bij het verzorgen van insecten en kwallenbeten.
4. Sacha Inchi Olie
Botanische Naam: Plukenetia volubilis
Familie: Euphorbiaceae
Plantonderdeel: Zaden
INCI: Plukenetia Volubilis Seed Oil
Waar komt Sacha Inchi Olie vandaan?
De Sacha Inchi struik, wat je uitspreekt als satsjaa-intsjie, komt van oorsprong uit de Peruviaanse Amazone, maar wordt tegenwoordig ook veel verbouwd in Thailand, in een aantal Caribische gebieden en andere landen met een regenwoudklimaat zoals Bolivia, Colombia, Ecuador, Suriname en Venezuela. Deze struikachtige plant kan tot 2 meter hoog worden en is vergelijkbaar met de druivenplant. De plant kan het gehele jaar door worden geplant en komt 5 maanden na het planten tot bloei en geeft 3 maanden later al vruchten af. De vrucht lijkt erg op de steranijs. In elk van de afzonderlijke kamertjes van de 6 puntige stervrucht bevind zich een sacha inchi zaadje.
Traditioneel gebruik
De Sacha Inchi noot wordt ook wel de inca noot of sacha pinda genoemd. In quechua taal betekent "Sacha" berg en "Inchi" pinda. De noot werd 3000 jaar geleden door de Inca's voor het eerst gecultiveerd. In het Inca rijk werd de inca noot geroosterd en verwerkt in delicatessen en geprezen wegens zijn hoge voedingswaarde.
Hoe wordt Sacha Inchi Olie gemaakt?
Sacha Inchi Olie wordt koudgeperst van de zaden van de Plukenetia volubilis plant. Als de vrucht droog en bruin is geworden is deze klaar om geplukt te worden. Vervolgens worden de steel en de schil verwijderd zodat er een wit zaadje overblijft. Daarna worden de zaden met een expeller press koudgeperst tot olie.
Wat maakt Sacha Inchi Olie zo bijzonder?
Krachtige antixodiant door het hoge gehalte Vitamine E.
Zeer geschikt voor de probleemhuid wegens ontstekingsremmende eigenschappen.
Droge olie die snel intrekt.
Herstelt de ruwe en schrale huid met schilfertjes en rode vlekken.
Bestaat voor 39% uit linoleenzuur (Omega 6), een vetzuur die effectief helpt bij huidveroudering.
Beschermt de huid tegen vochtverlies en vrije radicalen.
5. Cacaoboter
Botanische Naam: Theobroma cacao
Familie: Malvaceae
Plantonderdeel: Zaden
INCI: Theobroma Cacao Seed Butter
Waar komt de Cacaoboter vandaan?
De Cacaoboom groeit in tropische gebieden van Africa, Azië en Zuid-Amerika. Onze Cacaoboter komt uit Huánuco, Peru, in het Amazonegebied. De Cacaoboom kan meer dan 50 jaar oud worden en 5 tot 10 meter hoog groeien. De cacaovruchten groeien direct op de stam. Dit verschijnsel wordt ook wel cauliflorie genoemd. De boom geeft na 4 jaar groeien pas vruchten af. De cacaoboom levert ongeveer 50 vruchten per jaar.
De Spaanse Fernando Cortez bracht voor het eerst grote hoeveelheden cacaobonen naar Europa. Een paar eeuwen later, in 1828, werd door de Amsterdamse Casparus van Houten ontdekt hoe het vet uit de bonen kon worden verwijderd, waarbij cacaopoeder en cacaoboter ontstond. Dit was de basis voor de chocola zoals we die nu kennen!
Traditioneel gebruik
De cacaoboom komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en de oude Azteken verbonden cacao met de god van de regen en vruchtbaarheid. Zover bekend in de historie van de mensheid, werd de eerste cacao gebruikt door de Olmecs, een van de eerste grote Mexicaanse samenlevingen. Er wordt gezegd dat ze de cacao voornamelijk consumeerde in de vorm van een drankje. De cacao vruchten werden geplet en vermengd met water, chili en kruiden. De bittere drank zou vermoeidheid tegengaan door de cafeïne, een van de bestanddelen van cacao.
Hoe wordt Cacaoboter gemaakt?
De vruchten van de cacaoboom worden met de hand geplukt. Hierna wordt de schil opengebroken en verwijderd. De cacaozaden worden vervolgens in vaten gestopt en gefermenteerd. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat het pulp vloeibaar wordt en gescheiden kan worden van de zaden. Daarna worden de zaden gewassen en gedroogd in de zon. De bonen worden vervolgens vermalen tot een dikke cacaomassa en met een hydraulische pers verwerkt tot cacaoboter.
Wat is er zo bijzonder aan Cacaoboter?
Voedt de droge huid intens.
Hydrateert en beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf.
Helpt striae te verminderen.
Gaat huidveroudering tegen door hoog gehalte aan vitamine K en E.
Boost de collageenproductie en versterkt de huid door de aanwezigheid van polyfenolen.
Beschermt de huid tegen vrije radicalen door het hoge gehalte aan Vitamine E.
RECEPT: AMAZONIAN BODY BUTTER
INGREDIËNTEN
100 gram (50%)
20 gram (10%)
20 gram (10%)
40 gram (20%)
16 gram (8%)
2 gram (1%)
1 gram (0.5%)
0.6 gram (0.3%)
0.4 gram (0.2%)
INSTRUCTIES
Verwarm de Shea Boter, Cupuaçu boter en Cacao Boter in een smeltpannetje au bain-marie en roer goed door tot alle boters zijn gesmolten.
Voeg de Krappa Olie toe aan het gesmolten botermengsel. Laat het mengsel verder terugkoelen tot onder de 40 °C. Wanneer het mengsel onder de 40 °C is, kun je de ingrediënten die gevoelig zijn voor hitte toevoegen: de Sacha Inchi Olie en de Vitamine E Olie. Roer het mengsel weer goed door.
Zet het mengsel in de koelkast en laat deze stollen tot het weer de structuur heeft van boter. Haal het uit de koelkast en maak het een beetje los met een lepel. Als de boter erg hard is laat je deze heel even 10 minuutjes staan.
Mix met een mixer met kloppers/garde tot er een zachte fluffy textuur ontstaat. Je hoeft niet bang te zijn dat het doodslaat, het is geen slagroom ;) Voeg als laatste de essentiële oliën toe en geef de mixer nog een laatste spin.
Yes! Je Body Butter is klaar. Smeren maar!
Liefs, Malou