5 ingrediënten in shampoo die je beter kunt vermijden & de alternatieven
Laten we eerlijk zijn. Ons haar is belangrijk. Dus we kopen shampoos met de meest exotische namen om een bad hair day te voorkomen. Maar weten we eigenlijk wel wat voor stoffen er in onze shampoos zitten? En zijn al die extra (synthetische) ingrediënten wel goed voor ons lichaam? Let's find out!
Hoe ontstaat vet & vies haar?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat we met shampoo precies uit ons haar wassen. Je hebt waarschijnlijk niet écht vies haar. Nou ja... Tenzij je honderdduizenden koprollen in de modder maakt. Maar je haar kan na een bepaalde tijd wel erg vettig aanvoelen en slap langs je gezicht hangen. Precies: de twee ingrediënten die je bad hair day look compleet maken.
Deze niet al te flatteuze look komt mede door de talg die je (hoofd)huid de hele dag door produceert. Talg is namelijk nogal vettig, maar deze vettigheid geeft wel een goede bescherming aan de haarzakjes. Als er te veel talg in je haar zit kunnen je haarlokken aan elkaar blijven plakken waardoor je haren er dus vet en dof uit gaan zien.
Verder wordt je haar smoezelig van stof en de opbouw van huidschilfertjes die in je haren terecht komen. Deze viezigheden wil je dus om de zo veel tijd samen met de talg even schoonspoelen. Dat doe je natuurlijk met shampoo.
Wat doet shampoo precies?
Shampoo maakt je haar schoon. Duh. Maar wat doet een shampoo nou eigenlijk echt? Shampoos hebben voornamelijk een reinigende functie en verwijderen daarbij vuil en natuurlijk haarvet (talg) uit je haar. Hierdoor voelt je haar weer schoon en minder vet aan. Maar sommige shampoos bevatten bepaalde reinigende stoffen die te agressief reinigen. Zo'n agressieve reiniging kan je hoofdhuid beschadigen. De onderstaande stoffen moet je dus zeker vermijden bij het aanschaffen van shampoo.
5 ingrediënten in shampoos die je beter kunt vermijden
De meesten van jullie weten inmiddels wel dat er in de meeste kant-en-klare shampoos veel synthetische ingrediënten worden toegevoegd. Hieronder bespreken we de 5 meest voorkomende stoffen die niet al te best zijn voor je lichaam.
Sodium Lauryl Sulfaat (SLS)
Je hebt vast wel een keertje van SLS gehoord. Het is een goedkoop chemisch ingrediënt die aan vrijwel alle shampoos wordt toegevoegd vanwege het 'lekkere' schuimde effect. Dit schuimde effect maakt je shampoo makkelijker smeerbaar.
Helaas is SLS een behoorlijk agressieve reiniger. Wist je dat het ook wordt gebruikt om bijvoorbeeld motoren van auto's te ontvetten? Het is eigenlijk te gek voor woorden dat we dit ook op onze gevoelige huid smeren. SLS zorgt er namelijk voor dat de natuurlijke beschermingslaag van de (hoofd)huid behoorlijk wordt aantast. Bovendien verwijdert het ook de natuurlijke oliën in je haar, waardoor het je haar erg droog wordt.
Wanneer SLS wordt gebruikt in producten die ook nitrogenen bevatten, ontstaan er nitraten. Nitraten zijn op zich geen probleem, maar door bacteriën kan nitraat zich omzetten in nitriet. Deze omzetting vindt plaats in levensmiddelen (zoals shampoos) zelf. Deze nitrieten kunnen in bepaalde omstandigheden soms omgezet worden in nitrosaminen. Deze stof kan kankerverwekkend zijn. Nitraten kunnen heel makkelijk door de huid dringen en in je bloedbaan terechtkomen. Verder kunnen nitraten vervelende klachten zoals huiduitslag, haaruitval en oogirritaties veroorzaken.
SLS wordt dus niet voor niets gezien als één van de grootste boosdoeners voor huidirritaties. Het is zelfs zo erg dat SLS wordt toegepast in onderzoeken om de huid opzettelijk te irriteren. Eigenlijk zou dit schadelijke ingrediënt verboden moeten worden, maar helaas wordt SLS door veel cosmetica producenten gebruikt omdat het goedkoop is en lekker schuimt.
Ammonium Lauryl Sulfaat (ALS)
Ammonium Lauryl Sulfaat bevat net als SLS sulfaten en is in werking erg vergelijkbaar. Het heeft een te krachtige reiniging en droogt de huid ontzettend uit. Een van de weinige verschillen is dat ALS minder makkelijk door de huidlagen dringt. Dit komt doordat de moleculen van ALS groter zijn dan SLS. Om deze reden wordt ALS vaak als minder irriterend beschouwen dan SLS. Toch kun je de shampoo beter laten liggen als je dit ingrediënt op het etiket ziet staan.
Ftalaten
Ftalaten zijn esters van ftaalzuur en diverse alcoholen. Deze stof komt veel voor in cosmetica omdat het de geur en kleur stabiliseert. Je ziet dit ingrediënt bijna nooit op het etiket van je shampoo omdat het verborgen staat onder de naam parfum.
Onder de naam parfum worden trouwens soms nog meer kunstmatige geurstoffen stoffen verborgen. Soms wel 200! Eigenlijk kan je elke stof die maar enig zins een geurtje heeft onder de naam parfum schuilen.
Parfum mag in eerste instantie wel onschuldig klinken, maar de aanwezigheid van Ftalaten in het bloed en urine van zwangere vrouwen zijn gelinkt aan geboorteafwijkingen. Dit komt mede doordat Ftalaten de hormoonhuishouding verstoren.
Twee soorten Ftalaten die veel in cosmetica werden gebruikt zijn gelukkig sinds kort in de EU wettelijk verboden. Hierdoor zijn internationale bedrijven gedwongen zijn om hun producten voor de Europese markt te herformuleren.
DEA en TEA
DEA en TEA zijn emulgatoren en schuimmiddelen die in shampoos worden toegevoegd. Deze stoffen regelen de zuurtegraad van shampoos en maken ze dikker, m aar bieden geen voordelen voor de huid.
DEA en TEA worden gewonnen uit kokosolie waardoor je zou denken dat het natuurlijke ingrediënten zijn. Het tegendeel is waar. De vetzuren uit de kokosolie worden namelijk gemengd met diethanolamine waardoor een een chemische reactie ontstaat. DEA en TEA zijn dus geen natuurlijke ingrediënten!
Net zoals bij SLS kunnen er zich nitrieten vormen waardoor de DEA en TEA kankerverwekkend kunnen zijn. Ze kunnen met name kanker in de nieren en de lever veroorzaken. Bovendien kan het de hormonen erg ontregelen en de (hoofd)huid en ogen ontzettend irriteren. Oh ja, ze zijn ook goed in het veroorzaken van allergische reacties. Weg ermee dus!
Siliconen
Siliconen zijn synthetische stoffen die al jaren worden toegevoegd in haarstyling producten. Siliconen zorgen ervoor dat je haar mooi gaat gaat glanzen. Nou ja... je haar? Er vormt zich een glanzend laagje om je haar heen. Dit laagje zorgt ervoor dat je haar dikker en gezonder lijkt, maar de realiteit is anders. Door dit laagje krijgt je haar namelijk niet voldoende zuurstof waardoor het broos wordt en in de sommige gevallen zelfs afbreekt of uitvalt. Siliconen zijn dus een echte no go bij het aanschaffen van shampoo!
Al deze bovengenoemde synthetische ingrediënten wil je dus absoluut niet in je shampoo! Kijk dus altijd goed op het etiket voordat je shampoos koopt. Maar gelukkig heb zijn er ook natuurlijke & gezonde alternatieven die goed zijn voor de verzorging van je haar.
Bestaan er natuurlijke shampoo's?
Gelukkig zijn er steeds meer shampoos zonder onnodige synthetische toevoegingen te vinden. Het is in het begin misschien even zoeken, maar als je eenmaal de perfecte shampoo hebt gevonden is het de zoektocht waard!
Mijn persoonlijke favoriet is een shampoo die gemaakt is door een local community in het oerwoud van Noord Thailand. Deze shampoo bestaat onder andere uit citroengras en ruikt echt zálig! Ik merkte gelijk dat mijn haar meer volume kreeg en het weer mooi ging glanzen. Ook mijn hoofdhuid voelt nu heerlijk zacht aan. Zeker in combinatie met de 100% natuurlijke conditioner en body wash een echte aanrader dus!
Oh ja: toen ik erachter kwam dat deze shampoo verpakt is in 100% gerecycled plastic ben ik er nog meer van gaan houden. Omdat ik zo'n fan ben van deze shampoo bieden wij hem nu ook aan op
En... heb jij al op jouw shampooflesje gekeken of het deze synthetische stoffen bevat? ;)
Auteur: Aurelie Deloo