Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
8 manieren om rozenwater te gebruiken de de voordelen

8 manieren om Rozenwater te gebruiken

Rozenwater is een hydrolaat, gemaakt van rozen en wordt daarom ook wel rooshydrolaat genoemd. Het is een veelgebruikt ingrediënt in parfum, vanwege de zoete en aangename geur. Naast de heerlijke geur heeft bijzondere eigenschappen op medicinaal gebied en wordt het veel in de traditionele keuken gebruikt. Omdat dit bijzondere water natuurlijk de krachtige kenmerken van een roos heeft biedt het ook veel voordelen voor ons lichaam. In deze blog alles over Rozenwater en de 8 manieren om Rozenwater te gebruiken.

In deze blog:

  • Wat is Rozenwater?

  • Waar komt Rozenwater vandaan?

  • Hoe werd Rozenwater vroeger gebruikt?

  • Wat maakt Rozenwater bijzonder?

  • Hoe wordt Rozenwater gemaakt?

  • Kun je thuis Rozenwater maken?

  • Zit er alcohol in Rozenwater?

  • Hoe kun je Rozenwater gebruiken? (8 manieren!)

  • Hoe ziet Rozenwater eruit?

  • Hoe kun je Rozenwater het beste bewaren?

  • Waar kun je Rozenwater kopen?

Wat is Rozenwater?

Rozenwater is een hydrolaat, gemaakt van rozen en wordt daarom ook wel rooshydrolaat genoemd. Het is een veelgebruikt ingrediënt in parfum, vanwege de zoete en aangename geur. Naast de heerlijke geur heeft bijzondere eigenschappen op medicinaal gebied en wordt het veel in de traditionele keuken gebruikt. Omdat dit bijzondere water natuurlijk de krachtige kenmerken van een roos heeft biedt het ook veel voordelen voor ons lichaam. In deze blog alles over Rozenwater en de 8 manieren om Rozenwater te gebruiken.

Waar komt Rozenwater vandaan?

Rozenwater wordt natuurlijk gemaakt van rozen. Wilde rozen groeien in ruige gebieden en kunnen prima tegen zware weersomstandigheden. Ze groeien vooral op het noordelijk halfrond van de wereld ter hoogte van Alaska tot Mexico. Maar de rozen zijn ook te vinden in Noord-Afrika. En zelfs in Nederland en België komen verschillende rozensoorten in het wild voor. Vooral de Hondsroos (Rosa Caninca), de Elegantier (Rosa Rubignosa) en Duinroos (Rosa Pimpinellifolia) zijn hier bekend. De geur van iedere roos verschilt, daarom zijn sommige rozen meer geschikt om Rozenwater te maken dan anderen. De best geurende rozen voor het maken van Rozenwater zijn: Rosa Damascena, Rosa Centifolia en Rosa Gallica. Met name de Bulgaarse Rosa Damanscena wordt veel gebruikt om Rozenwater te maken (zie afbeelding hieronder).

Hoe werd Rozenwater vroeger gebruikt?

De mythe gaat dat Cleopatra haar lichaam en gezicht waste met Rozenwater. Het was één van de vele schoonheidsgeheimen van Cleopatra. Ze nam regelmatig uitgebreide en luxe baden met dit bijzondere water.

In de tiende eeuw werd het gebruik van rozenblaadjes erg populair in de Perzische keuken. Rozenblaadjes lieten het eten namelijk aangenaam ruiken en gaven de gerechten een lekkere smaak.

De Perzische wetenschapper Avicenna uit de tiende eeuw staat bekend als ontdekker van Rozenwater. Al snel werd Rozenwater veel gebruikt in de middeleeuwse Arabische keuken. De vele kruistochten brachten Rozenwater onder de aandacht van Europa en maakten het tot een winstgevende bron van handel voor de Perzen. Het gebruik van Rozenwater verspreidde zich vanaf toen over heel Europa. Zo werd Rozenwater bijvoorbeeld gebruikt om je handen te reinigen voor het eten en als afwasmiddel om servies lekker te laten ruiken.

Wetenschappers uit die tijd omschreven Rozenwater als een krachtige en versterkende substantie. Artsen schreven het vroeger voor om flauwvallen te voorkomen, het hart te beschermen en organen te versterken.

Hoe wordt Rozenwater gemaakt?

Rozenwater wordt gemaakt van de blaadjes van rozen, zoals de Rosa Damascena, Rosa Centifolia en Rosa Gallica. Dit zijn drie heerlijk geurende roossoorten en deze zorgen voor het beste Rozenwater.

Rozenwater is een Hydrolaat en wordt dus gemaakt van rozenblaadjes. Hydrolaten zijn bloemen- of kruidenwaters die door het specifieke productieproces van Etherische oliën als een soort van bijproduct ontstaan. Zij bevatten wateroplosbare plantcomponenten die deze Hydrolaten de geur geven van Etherische olie, maar niet zo sterk zijn.

Rozenblaadjes worden door middel van stoom gedistilleerd. Als het stoom uiteindelijk tot water is afgekoeld blijven er twee producten over.

Het eerste is een vetoplosbare (lipofiele) deel. Dit wordt in de cosmeticawereld Etherische of Essentiële olie genoemd.

Het tweede deel is destillatiewater met wateroplosbare delen. Dit deel wordt een Hydrolaat of Hydrosol genoemd. Worden er Rozenblaadjes gedestilleerd? Dan ontstaat er dus Rozenwater.

Wat maakt Rozenwater bijzonder?

Rozenblaadjes geven hun vitaminen en mineralen af aan het water tijdens de distillatie. Zo zit Rozenwater boordevol vitamine A, B3, C, D, E en antioxidanten. Dit zorgt ervoor dat Rozenwater ontstekingsremmend werkt en dus onder andere goed inzetbaar is voor de onzuivere huid.

Bovendien stimuleert Rozenwater de bloedcirculatie van de huid waardoor het ideaal is voor de droge, rijpe en gevoelige huid.

Ook werkt Rozenwater verstevigend op de poriën en herstelt het de pH-waarde van de huid.

Kun je thuis Rozenwater maken?

Natuurlijk is het mogelijk om thuis Rozenwater te maken. Wel moet je rekening houden met het soort rozen dat je gebruikt. De ene roos kan namelijk iets anders ruiken dan de ander. Hoe maak je Rozenwater? Voeg wat rozenblaadjes toe in een pan met wat water. Zorg ervoor dat alle blaadjes net onder het water komen te liggen. Breng het water aan de kook, maar let erop dat het water niet verdampt. Roer zo nu en dan door het water met de blaadjes en plaats de deksel op de pan zodat de geuren niet verloren gaan.

Als het water kookt zet je het vuur laag en laat je het mengsel twee uur zachtjes borrelen. Hou de pan wel goed in de gaten. Na twee uur giet je het zelfgemaakte Rozenwater in een flesje. Het beste gebruik je hiervoor een trechter. De trechter zorgt er namelijk voor dat de blaadjes niet meegaan waardoor je alleen het water overhoudt.

Hieronder zie je een video waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je je eigen Rozenwater maakt.

Zit er alcohol in Rozenwater?

Rozenwater wordt gemaakt van rozen. Deze rozen bevatten net als sommige andere bloemen van nature een klein percentage ethanol. Ethanol is de bekendste en meest voorkomende alcohol. Pure Rozenwater bestaat alleen uit rozen, er zit dus ook wat ethanol in Rozenwater.

De hoeveelheid ethanol in Rozenwater is dus minimaal, maar als je huid niet tegen alcohol kan kun je het product beter vermijden. Als je niet zeker weet of je het product kunt gebruiken is het verstandig om eerst een klein beetje te testen op een stukje huid. Een handige plek om producten te testen is aan de binnenkant van je elleboog. Je huid is hier namelijk dun, je kunt op deze plek dus snel zien of je huid reageert op bepaalde producten.

Er zijn natuurlijk ook chemische Rozenwaters op de markt. Het is belangrijk altijd belangrijk de ingrediënten te checken voordat je Rozenwater aanschaft. Als je pure Rozenwater wil kopen zou er maar één ingrediënt op het etiket moeten staan.

Hoe kun je Rozenwater gebruiken?

Rozenwater kan wonderen doen voor het menselijk lichaam. In de meeste gevallen wordt Rozenwater puur gebruikt, maar het is ook mogelijk om Rozenwater te mengen met bepaalde kleimaskers. Hieronder worden enkele manieren beschreven hoe je Rozenwater kunt gebruiken.

In een diffuser

Rozenwater kun je prima puur gebruiken in een diffuser. De geur van Rozenwater zorgt voor een kalmerende en zuiverende werking. Het aroma van Rozenwater werkt bovendien verlichtend bij stress en spanningen. De geur van Rozenwater is natuurlijk wel minder sterk dan Rozen Etherische olie. Voor een intensere geur en werking kun je daarom beter een paar druppels Rozen Etherische olie toevoegen.

Als parfum

Rozenwater is het ideale basisingrediënt om zelf parfum te maken zonder synthetische toevoegingen. Je kunt Rozenwater mengen met Etherische oliën om jouw favoriete geur te maken. Zorg er voor dat de hoeveelheid Etherische oliën nooit meer dan 1% van het totale mengsel is. De parfum zal dus voornamelijk bestaan uit Rozenwater. Voor gebruiksgemak is het verstandig om het mengsel over te schenken naar een spray flesje of . Let wel op dat je voor gebruik het flesje schud, zodat de oliën en het water mengen.

Tegen vermoeide ogen

Heb je last van vermoeide ogen? Rozenwater kan je ogen verzachten. Dep wattenschijfjes in pure Rozenwater, leg op je ogen en laat deze ongeveer 15 minuten zitten.

Tegen puistjes en mee-eters

De vitamine A in Rozenwater zorgt ervoor dat dit hydrolaat uitstekend werkt tegen een onzuivere huid, puistjes en mee-eters. Rozenwater heeft een ontstekingsremmende werking heeft en helpt bij het reinigen van de poriën. Spray dagelijks wat Rozenwater op je gezicht en/of breng Rozenwater met een wattenschijfje aan op de plekjes die wat extra verzorging kunnen gebruiken.

Als toevoeging aan een kleimasker

Rozenwater is een ideaal ingrediënt om je kleimasker mee te maken. Met slechts één theelepel Rozenwater en één eetlepel klei heb je al genoeg om een compleet gezichtsmasker te maken. Mocht je het masker op je lichaam aan willen brengen heb je natuurlijk iets meer nodig. Rozenwater zal de waardevolle eigenschappen van het kleimasker versterken en de huid hydrateren. Rozenwater is met veel kleimaskers goed te combineren. Denk bijvoorbeeld aan: , , , en .

Tegen huidveroudering

Rimpels, vlekken en andere tekenen van huidveroudering kunnen verholpen worden door Rozenwater. Rozenwater zit boordevol vitamine C en stimuleert de collageenaanmaak. Collageen zorgt voor de vernieuwing van de cellen waardoor je huid een oppepper krijgt en een jonge uitstraling naar voren komt. Spray dagelijks wat Rozenwater op je gezicht of breng Rozenwater met een wattenschijfje aan op de plekjes die wat extra verzorging kunnen gebruiken.

In een rustgevend bad

Voeg een glas Rozenwater aan het badwater om optimaal te kunnen ontspannen. Laat er eventueel wat rozenblaadjes in drijven voor een romantisch sfeertje. Rozenwater zal niet alleen je huid voeden en verzorgen, het zorgt er ook voor dat al je stressgevoelens sneller verdwijnen.

Voor een goede nacht

Wanneer je problemen hebt met inslapen of veel last hebt van stress, dan kun je Rozenwater goed gebruiken. Spray wat Rozenwater op je kussen en lakens voordat je gaat slapen. Je zult merken dat je snel rustiger wordt. Voor het optimale effect zet je een diffuser aan met of een combineer verschillende kalmerende en ontspannende Etherische oliën.

Hoe ziet Rozenwater eruit?

Rozenwater ziet er uit als water: het is vloeibaar en doorzichtig. De geur van pure Rozenwater kan per flesje verschillen. Dit komt doordat er geen geurstabilisator aan pure hydrosolen worden toegevoegd. Ook niet aan Rozenwater. De ene keer ruik je de geur dus intenser dan een andere keer. Dit heeft gelukkig geen invloed op de kwaliteit van het hydrosol. Over het algemeen ruikt Rozenwater wel naar roos en is een beetje bloemachtig met een zeer subtiele toon van citroen.

Hoe kun je Rozenwater bewaren?

In de originele verpakking is Rozenwater twaalf maanden houdbaar. Zelfgemaakte Rozenwater is slechts een week houdbaar tenzij je conserveermiddelen toevoegt. Rozenwater is in principe houdbaar buiten de koelkast, maar een koude Rozenwater heeft wel een effectievere werking. Als je Rozenwater niet in de koelkast bewaart is het verstandig om Rozenwater in een donker kastje te bewaren.

Niet weten waar je moet beginnen? Doe de Oil Finder!

Naar de Oil Finder ᴮᴱᵀᴬ

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant