Alles wat je moet weten over Appelazijn
Wat is Appelazijn?
Wat maakt Appelazijn bijzonder?
Hoe wordt Appelazijn gemaakt?
Waar kun je Appelazijn voor gebruiken?
Wat is het verschil tussen heldere en troebele Appelazijn?
Waarom is The Mother in Appelazijn goed voor ons lichaam?
Kan je thuis Appelazijn maken?
Hoe ziet Appelazijn eruit?
Hoe kun je Appelazijn het beste bewaren?
Waar kun je Appelazijn kopen?
Wat is Appelazijn?
Appelazijn is een vloeistof die wordt geproduceerd tijdens de vergisting van appel. Tijdens dit proces worden de suikers in appels door een fermentatieproces omgezet in alcohol waaraan bacteriën worden toegevoegd. Uiteindelijk ontstaat er azijn.
Deze bijzondere vloeistof wordt al jaren gebruikt om de gezondheid op verschillende manieren te stimuleren. Appelazijn is namelijk in staat je lichaam op meerdere manieren op pijl te houden.
Wat maakt Appelazijn bijzonder?
Appelazijn is ontzettend goed voor ons lichaam. Dit komt doordat het in staat is pathogenen te doden. Een pathogeen is een biologische ziekteverwekker. Ze kunnen dus verschillende ziektes veroorzaken en zijn in te delen in vier soorten: virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.
Appelazijn bevat niet veel vitaminen of mineralen, maar bestaat wel uit een kleine hoeveelheid kalium. Kalium is samen met chloride en natrium betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium heeft daarbij een gunstig effect op de bloeddruk omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt.
Leuk feitje: een eetlepel Appelazijn bevat gemiddeld slechts 3 calorieën.
Hoe wordt Appelazijn gemaakt?
Dat Appelazijn van appels wordt gemaakt spreekt voor zich. Iedere appelsoort is hiervoor bruikbaar. Appelazijn wordt gemaakt van de sap van de appel. Om dit sap te verkrijgen wordt de appels in stukken gesneden en geperst. Wanneer de appelsap gaat gisten worden de suikers in de sap omgezet naar alcohol en ontstaat er wijn. Als er lucht en bacteriën aan de wijn worden toegevoegd gaat het gisten rustig verder en wordt de alcohol uiteindelijk omgezet in zuur. Deze zure wijn is appelazijn. Het Engelse woord voor azijn (vinegar) betekend in het Frans letterlijk zure wijn (vin aigre).
Waar kun je Appelazijn voor gebruiken?
Appelazijn kent door de bijzondere en unieke eigenschappen vele voordelen voor het menselijk lichaam. Hieronder benoemen we vier klachten die verholpen kunnen worden door Appelazijn.
Cholesterolverlagend
Appelazijn helpt bijzonder goed bij de verlaging van het cholesterolgehalte. Doctor James Brown van Asthon University deed een onderzoek met 27 participanten. Deze kandidaten namen dagelijks twee eetlepels Appelazijn in. Na acht weken hadden alle deelnemers een verlaagd cholesterolspiegel.
Je kunt Appelazijn ook zelf gebruiken in je dieet. Als je Appelazijn op een lege maag inneemt heeft het de beste werking. Consumeer Appelazijn altijd verdund. Je kunt het verwerken in je eten of drinken. Denk bijvoorbeeld aan een saladedressing.
Afvallen
Studies hebben aangetoond dat het azijnzuur in Appelazijn op verschillende manieren gewichtsverlies (met name vetverlies) kan bevorderen.
Ten eerste zorgt Appelazijn voor een vol gevoel, waardoor je minder eet en uiteindelijk minder calorieën binnenkrijgt.
Daarnaast helpt Appelazijn bij het verbranden van vet. Dit komt doordat de verhouding van insuline tot glucagon in het lichaam veranderd bij het innemen van Appelazijn. Insuline en glucagon regelen samen de bloedsuikerspiegel. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam glucose uit het bloed kan halen. Glucagon doet het tegenovergestelde: het zorgt ervoor dat opgeslagen suiker in de lever vrijkomt als de bloedsuikerspiegel te laag is. Een stabiel bloedsuikerspiegel zorgt er namelijk voor dat je lichaam optimaal vet kan verbranden.
Appelazijn is ook in staat het metabolisme te versnellen. Bij het innemen van Appelazijn neemt het het enzym AMPK toe. Dit is een enzym dat vetverbranding stimuleert en vet- en suikerproductie in de lever vermindert.
Je kunt twee eetlepels Appelazijn per dag innemen. Je kunt deze bijvoorbeeld in gerechten mixen. Appelazijn heeft het beste effect wanneer je het op een lege maag wordt ingenomen. In dat geval voeg je twee eetlepels Appelazijn toe in een glas water. Gezien Appelazijn erg zuur is, is het aan te raden om in het begin een beetje honing toe te voegen.
Zere keel & snotneuzen
Als je je grieperig voelt en last hebt van een kriebelende keel of een snotneus heb je last van pathogenen. Een pathogeen is een biologische ziekteverwekker die verschillende ziektes kunnen veroorzaken. Zo kun je van pathogenen bijvoorbeeld een snotneus en kriebelige keel krijgen.
Appelazijn kan deze ziekten goed bestrijden. Vooral het troebele gedeelte in Appelazijn kan hiertegen helpen. Dit gedeelte heet "The Mother". The Mother bestaat uit een groep goedaardige bacteriën die helpen verschillende ziekten te bestrijden. Dit komt doordat The Mother een boost aan je immuunsysteem kan geven. Appelazijn kan er dus voor zorgen dat je je weer fit voelt en sneller herstelt.
Bovendien verdunt het zuur in Appelazijn om het slijm in de keel. Hierdoor kan slijm sneller uit het ademhalingssysteem verwijderd worden waardoor het een verzachtende invloed heeft op de keel en zelfs de kriebel in de keel weg kan halen.
Huidverzorging
Appelazijn kan ook effectief zijn als je het uitwendig gebruikt. Zo kent het vele voordelen voor de huid. Zo helpt het tegen ouderdomsvlekjes en rimpels op de huid. Appelazijn bevat namelijk alfa-hydroxyzuren die dode huidcellen vervangen voor een gezonde nieuwe huidlaag.
Appelazijn werkt ook tegen puistjes en mee-eters. Dit komt doordat Appelazijn antibacterieel werkt waardoor bacteriën niet de kans krijgen om de huid binnen te dringen. Appelazijn is ook in staat de gifstoffen op je huid te bestrijden. Hierdoor blijft je huid zuiver.
Bovendien zorgt Appelazijn voor een gezonde balans van de huid. Zo verwijdert het overbodige oliën van de huid terwijl het ook de pH waarde van je huid reguleert. Doordat Appelazijn het talg reguleert kan het er voor zorgen dat je huid nooit te vet of te droog is.
Je kunt Appelazijn op verschillende manieren op je huid aanbrengen. Zo kun je een wattenschijfje gebruiken en dit direct op de probleemplekken aanbrengen. Maar je kunt Appelazijn ook mengen met een klei masker en deze 10 minuten laten intrekken op het gezicht. Voor een gezichtsmasker gebruik je ongeveer 1 theelepel appelazijn met 1 eetlepel klei. Je kunt hiervoor elke klei gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Bentoniet, Ghassoul, Groene, Witte of Rode klei.
Wat is het verschil tussen heldere en troebele Appelazijn?
Er bestaan twee typen Appelazijn. De een is helder en de ander is troebel. De heldere Appelazijn is een gefilterde versie van troebele Appelazijn. In dit filterproces worden rondzwervende vezels uit de Azijn gehaald. Deze vezels worden ook wel "The Mother" genoemd. Deze vezels bevatten veel voedingsstoffen zoals enzymen. De reden dat deze belangrijke vezels worden verwijderd is omdat mensen namelijk sneller een heldere vloeistof dan troebele vloeistof kopen. Een troebele vloeistof wordt namelijk snel als vies gezien.
Als je het optimale uit Appelazijn wilt halen kun je het beste de ongefilterde (troebele) variant aanschaffen. Deze variant bevat namelijk The Mother waar veel belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam in zitten.
Waarom is The Mother in Appelazijn goed voor ons lichaam?
The Mother ontstaat doordat er bacteriën worden toegevoegd aan de appelsap die alcohol omzetten in azijnzuur. The Mother bestaat dus uit tientallen soorten goedaardige bacteriën (probiotica) die helpen de spijsvertering soepel te laten verlopen. Op deze manier haal je het meeste uit je voedsel dat je consumeert. Maar probiotica zijn ook zeer geschikt voor het immuunsysteem. Deze goede bacteriën zijn namelijk in staat de kwaadaardige bacteriën te doden. Hierdoor blijft je lichaam gezond en kan het voorkomen dat je ziek wordt.
The Mother bevat naast probiotica ook mineralen en enzymen. Enzymen zijn nodig bij heel veel chemische processen die in het lichaam plaatsvinden. Alle chemische reacties die plaatsvinden de cellen, organen, botten, spieren, weefsels en organen, hebben enzymen nodig. Zonder enzymen gaan ze slecht functioneren, of gaan helemaal stoppen.
Op de onderstaande foto zie je de welbekende fles Appelazijn van Bragg. Hierin is te zien dat The Mother naar de bodem is gezakt. De kleur van de de azijn is aan de onderkant namelijk wat troebeler dan de bovenkant.
Kan je thuis Appelazijn maken?
Het is ook mogelijk om thuis Appelazijn te maken. Doe de appelschillen en klokhuizen in een bak en vul deze met water zodat het water net boven de appelstukken uitkomt. Over de bak leg je een doek zodat er wel zuurstof, maar geen stof bij kan komen. Om er voor te zorgen het doek goed vast blijft zitten bindt je die vast met een touw of elastiek.
De appels en het water hebben min of meer twee weken nodig om te gaan gisten. Het is belangrijk om de bak niet op een te koele plaats te bewaren. Ook is het handig om alvast rekening houden met fruitvliegjes. Die komen namelijk af op de geur. Bewaar de bak dus in een kamer waar je niet veel tijd in doorbrengt.
Na twee weken drijft er een wit/bruin een laagje (moer) op het vocht. De ene keer is dat duidelijker dan de andere keer. Dit betekent dat de Appelazijn klaar is en kan worden overgeschonken in een fles waar je het product gaat bewaren. Je zult ook merken dat het naar azijn ruikt. Als je wilt kun je hierna de stukjes uit de appelazijn zeven met behulp van een fijn doek, maar dit is geen vereiste.
Hoe ziet Appelazijn eruit?
Appelazijn is vloeibaar. De kleur kan verschillen van donkergeel, oranje tot een bordeaux-achtige kleur. De kleur is afhankelijk van de appels die je gebruikt, wanneer de appels zijn geplukt en hoe lang de appels hebben gegist.
Gefilterde Appelazijn is helder, maar ongefilterde Appelazijn is troebel. De slierten in de troebele appelazijn worden ook wel The Mother genoemd. Het ziet er misschien minder smakelijk uit, maar dit is juist het meest effectieve gedeelte van Appelazijn omdat het uit belangrijke voedingsstoffen bestaat die verschillende klachten kunnen bestrijden. Als je op zoek bent naar Appelazijn is het dus verstandig om voor de troebele variant te kiezen.
De geur van Appelazijn is erg zuur en blijft redelijk lang in de lucht hangen. Bij dagelijks gebruik went de geur vrij snel.
Hoe kun je Appelazijn het beste bewaren?
Appelazijn kun je het beste op kamertemperatuur bewaren op een donkere plek. Appelazijn is lang houdbaar. Toch is het aan te raden om Appelazijn binnen twee jaar te gebruiken. Dit komt doordat de waardevolle eigenschappen van Appelazijn na twee jaar minder effectief zullen werken. Na twee jaar is Appelazijn dus nog steeds veilig te gebruiken, maar zal de effectiviteit wel verminderen.
Auteur: Aurelie