Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Alles wat je moet weten over citroenzuur

Alles wat je moet weten over Citroenzuur

  • Wat is Citroenzuur?

  • Hoe is Citroenzuur ontdekt?

  • Hoe wordt Citroenzuur gemaakt?

  • Wat is het verschil tussen Citroenzuur Anhydraat & Monohyraat?

  • Waar wordt Citroenzuur voor gebruikt?

  • Hoe gebruik je Citroenzuur?

  • Hoe ziet Citroenzuur eruit?

  • Hoe bewaar je Citroenzuur?

  • Waar koop je Citroenzuur?

Wat is Citroenzuur?

Citroenzuur (Citric Acid) is een organisch zuur dat van nature voorkomt in citrusvruchten zoals de sinaasappel, citroen, mandarijn en limoen. In citroenen en limoenen vormt Citroenzuur zo'n 8% van het geheel. Maar deze zuur zit ook in andere voedingsmiddelen zoals bessen en enkele groeten als sla en tomaat.

Citroenzuur zit niet alleen in eten, maar is ook te vinden in elke lichaamscel en is essentieel voor de stofwisseling van mensen en dieren. De stofwisseling in ons lichaam heeft heel veel functies en maakt bijvoorbeeld energie vrij uit opgenomen stoffen en reservestoffen. Het regelt het gebruik van bouwstoffen en energie, maar helpt ook bij het verwerken van afvalstoffen. Je lichaam is 24 uur per dag bezig met stofwisseling en dat maakt Citroenzuur is onmisbaar voor ons lichaam.

Hoe is Citroenzuur ontdekt?

Oude middeleeuwse culturen gebruikten al honderden jaren zuur van citrusvruchten voordat ze de kracht ervan écht begrepen. In de achtste eeuw identificeerde scheikundige Jabir Ibn Hayyan uit het Midden Oosten, Citroenzuur als de specifieke chemische stof die voor het zure effect zorgt. Het was Carl Scheele, een bekende Zweedse chemicus, die in 1784 voor het eerst Citroenzuur in een laboratorium isoleerde. Dit deed hij door citroensap te kristalliseren.

Hoe wordt Citroenzuur gemaakt?

Momenteel wordt er wereldwijd ruim 1,6 miljoen ton aan Citroenzuur gemaakt. De helft hiervan komt uit China. Maar liefst een derde van alle Citroenzuur wordt in Europa geconsumeerd. Dat maakt Europa de allergrootste gebruiker van Citroenzuur.

Oorspronkelijk werd Citroenzuur geproduceerd door calciumoxide toe te voegen aan citrusvruchtensap. Totdat Carl Wehmer in 1893 voor het eerst een proces ontwikkelde waarbij suiker werd vergist om citroenzuur te produceren. Pas toen de Amerikaanse overheidswetenschapper James Currie in 1917 een artikel publiceerde over de kracht van citroenzuurproductie werd Citroenzuur echt populair.

Hoewel Citroenzuur dus van nature is te vinden in citroenen en limoenen wordt het daar niet uit gemaakt. De grondstof waar we Citroenzuur van maken is Melasse. Melasse is een stroop waarvan de helft uit suiker bestaat en is een bijproduct uit bijvoorbeeld de maïs en suikerbiet/-riet industrie. Door middel van fermentatie van de Melasse ontstaat citraat. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Als je bij de citraat zuren zoals zwavelzuur toevoegt ontstaat er Citroenzuur. Er zijn twee vormen van Citroenzuur: Citroenzuur Monohydraat en Citroenzuur Anhydraat.

Wat is het verschil tussen Citroenzuur Monohyraat en Anhydraat?

Citroenzuur Monohydraat bevat water terwijl Citroenzuur Anhydraat minder dan 0,5% uit water bestaat. Citroenzuur Anhydraat staat daarom ook wel bekend als de 'watervrije Citroenzuur'. Deze watervrije Citroenzuur heeft een zuiverheid van meer dan 99% en is daarom ook stuk zuiverder dan Monohydrisch Citroenzuur.

Waar wordt Citroenzuur voor gebruikt?

Citroenzuur is een populair product en dat is niet voor niets. Het kan namelijk voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Hieronder wordt in het kort beschreven waar Citroenzuur voornamelijk voor wordt gebruikt.

Zuurteregelaar

Citroenzuur wordt veel gebruikt om de pH (zuurtegraad) van een formulering aan te passen. De pH-schaal loopt van 0 tot 14. Een pH van lager dan 7 is zuur, een pH van 7 is neutraal en een pH hoger dan 7 is basisch/alkalisch. Door te zuurtegraad aan te passen kunnen ongewenste bacteriën in verschillende producten vermeden worden.

Bruisballen

Citroenzuur is een onmisbaar ingrediënt bij het maken van bruisballen voor in bad. In de meeste bruisballen zit namelijk ook Baking Soda/Natriumbicarbonaat. Als je deze Citroenzuur met Baking Soda mixt en in het water legt ontstaat er kooldioxide. Door deze reactie valt de bruisbal langzaam uit elkaar en komen er ontelbaar veel kleine bubbeltjes vrij. Deze bubbeltjes maken het water koolzuurhoudend. Een bad met koolzuurhoudend water zorgt onder andere voor een betere doorbloeding en stofwisseling in het lichaam.

Houdbaarheid & Zuurtegraad Cosmetica

Citroenzuur wordt in de cosmetica wereld voornamelijk gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Dit komt doordat Citroenzuur een natuurlijk antioxidant is waardoor producten minder snel oxideren. Daarom is Citroenzuur vaak te vinden in bijvoorbeeld zepen, conditioners, shampoo's en huid- en haar verzorgingsproducten. Als je op de etiketten van cosmetica kijkt zal je zien dat Citroenzuur (Citric Acid) vaak op de ingrediëntenlijst staat.

Hoeveel cosmetica precies langer houdbaar blijft door Citroenzuur is helaas moeilijk in te schatten. Dit hangt namelijk af wat voor ingrediënten er in het product zitten en hoe deze worden bewaard. Producten met kraanwater zijn over het algemeen maar enkele dagen houdbaar, ook met citroenzuur. Gedistilleerd water is met Citroenzuur soms enkele weken en producten waar oliën, boters of droge poeders in zitten kun je enkele maanden bewaren.

Ook de zuurtegraad van cosmetica wordt aangepast met Citroenzuur. Dit komt doordat de huid vrij zuur is waardoor zure cosmetica beter voor de huid is.

Voeding

Citroenzuur is de meest gebruikte voedingszuur in de Europese Unie. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de aroma van voedsel te veranderen. De smaak van kwark en frisdrank komt met name door Citroenzuur.

Citroenzuur wordt ook voor andere redenen aan ons eten toegevoegd. De antioxidanten in de Citroenzuur zorgen ervoor dat fruit minder snel bruin wordt. Maar dit zuur wordt ook toegevoegd om te voorkomen dat suiker in bewerkte voeding gaat kristalliseren. Ook in veel zuivelproducten komt Citroenzuur voor om te vermijden dat eiwit stolt tijdens het verhitten van slagroom en het smelten van kaas.

Citroenzuur (Citric Acid) komt dus in ontzettend veel voeding voor. Denk hierbij aan chocolademelk, margarine, oploskoffie, koekjes, nootjes, smeerkaas, gemalen kruiden en groente in blik.

Schoonmaakmiddelen

Ook bij het schoonmaken kan Citroenzuur goed van pas komen. Citroenzuur doodt namelijk bacteriën en schimmels waardoor het uitstekend werkt om van alles te reinigen en te desinfecteren. Het werkt ook effectief bij het verwijderen van zeepresten, harde watervlekken, kalkaanslag, kalk en roest. Citroenzuur (Citric Acid) komt daarom voor in veel reinigingsproducten voor bijvoorbeeld auto's, vaatwassers, badkamers, tapijten en glazen.

Hoe gebruik je Citroenzuur?

Citroenzuur kun je gebruiken om zelf producten te maken zoals schoonmaakmiddelen, shampoo's, crèmes en bruisballen. Citroenzuur kun je dus om verschillende redenen toevoegen aan je zelfgemaakte producten. Bij zelfgemaakte schoonmaakmiddelen voeg je het toe omdat Citroenzuur helpt om bijvoorbeeld (roest)vlekken weg te poetsen. Als je cosmetica maakt voeg je citroenzuur toe om de zuurtegraad te veranderen of houdbaarheid te verlengen. Bij het maken van bruisballen is Citroenzuur onmisbaar voor het bubbelend effect.

Als je van plan bent zelf producten te maken met Citroenzuur moet je in je achterhoofd houden dat het nooit meer dan 10% van de totale dosering mag zijn.


Hoe ziet Citroenzuur eruit?

Citroenzuur is spierwit en heeft dezelfde fijne structuur als kristalsuiker. Deze zuur heeft geen geur en is om onder andere die reden ideaal om toe te voegen aan DIY cosmetica recepten.

Hoe bewaar je Citroenzuur?

Je kunt het Citroenzuur het best op kamertemperatuur bewaren in een goed afgesloten verpakking. Bij voorkeur op een donkere plek zoals in een kast. Gemiddeld is Citroenzuur 36 maanden houdbaar.

Auteur: Aurelie

Niet weten waar je moet beginnen? Doe de Oil Finder!

Naar de Oil Finder ᴮᴱᵀᴬ

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant