Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Wegens GF drukte kan het helaas wat langer duren voordat je pakketje binnen is.

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Wegens GF drukte kan het helaas wat langer duren voordat je pakketje binnen is.
Blog
Aloe vera magie of mode

Aloë Vera: Magie of Mode?

De Aloë Vera plant één van de oudste en meest traditionele geneeskrachtige planten in de geschiedenis. De Aloë Barbadensis is de meest onderzochte plant en wordt ook veel gebruikt in cosmetica. Is het echt zo’n magisch plantje of vooral een modetrend?

De Aloë Vera plant één van de oudste en meest traditionele geneeskrachtige planten in de geschiedenis. Al meer dan duizend jaar geleden werd de Aloë Vera gebruikt. De bekendste Aloë Vera soort is de Aloë Barbadensis. De Aloë-familie bestaat uit honderden soorten, al zijn er maar een paar soorten die helende eigenschappen bezitten. De Aloë Barbadensis is de meest onderzochte plant en wordt ook veel gebruikt in cosmetica. Is het echt zo’n magisch plantje of vooral een modetrend?

Historische weetjes over Aloë Vera

  • De naam Aloë is afgeleid van het Arabische woord ‘alloeh’ of het Grieks/Hebreeuwse ‘allal’ , dat bitter betekent.

  • 'Vera’ betekent in het Latijn ‘waar of echt’ .

  • De Egyptenaren noemden de Aloë Vera ‘de plant van de onsterfelijkheid’ en gebruikten het bij het balsemen van lichamen.

  • De Egyptische koninginnen Nefertiti en Cleopatra gebruikten het als onderdeel van hun schoonheidsrituelen. Zou de schoonheid van Cleopatra misschien te danken zijn aan deze plant?

  • Er wordt beweerd dat Aristoteles aan Alexander de Grote vroeg om Socotra (eiland in Jemen) te veroveren, speciaal voor de Aloë Vera plantages.

  • Van Alexander de Grote en Columbus is bekend dat ze de Aloë Vera gebruikten om de wonden van hun soldaten te behandelen.

All about the plant

De Aloë Vera plant groeit in droge, steenachtige gebieden met een warm klimaat zoals in Azië, Amerika en landen rondom de Middellandse Zee. De Aloë Vera behoort tot de familie van de lelie, zou je niet zeggen toch? Hij lijkt namelijk meer op een cactus. De plant heeft driehoekige, vlezige bladeren met gekartelde randen, gele bloemen en vruchten die veel zaden bevatten. Elk blad is samengesteld uit 3 lagen: 

  1. Een binnenste heldere gel. Deze bestaat voor 95% uit water en 5% werkzame stoffen (onder andere vitamines, mineralen, antioxidanten)

  2. De middelste laag met bittergeel sap (aloïne)

  3. De buitenste laag/schil, deze heeft een beschermende functie. Hierin bevinden zich vaatbundels die er voor zorgen dat de binnenste lagen voldoende voedingsstoffen krijgen.

Aloïne beschermt de Aloë Vera plant tegen de natuurlijke vijanden. Bij mensen zorgt Aloïne voor een zachte darminhoud en wordt daarom vooral voor medische doeleinden gebruikt.

Aloë Vera bevat 75 nutriënten en meer dan 100 actieve bestanddelen. De belangrijkste groepen zijn:

Suikers: In Aloë Vera zit 20% acemannan, dit is een polysaccharide (meervoudige suiker of complexe koolhydraat). Acemannan ondersteunt het immuunsysteem.

Vitamines: Aloë Vera bevat een grote hoeveelheid vitamines, vooral A, E en C. Dit zijn antioxidanten en deze neutraliseren vrije radicalen. Antioxidanten hebben een anti huidverouderende werking en ondersteunen het herstellend vermogen van de huid. Daarnaast is Aloë Vera ook een bron van vitamine B1, B2, B3 en B12.

Mineralen: Mineralen hebben we nodig voor de opbouw van ons lichaam. Aloë Vera is bijzonder rijk aan mineralen: fosfor, calcium, chroom, ijzer, kalium, koper, magnesium, natrium, selenium en zink. 

Aminozuren: Aminozuren zijn de bouwstenen voor de vorming van eiwitten. Het menselijk lichaam heeft 22 aminozuren nodig. Aloë Vera levert 20 aminozuren, en voorziet bovendien in 7 van de 8 essentiële aminozuren, dit zijn aminozuren die niet door het lichaam zelf geproduceerd worden en dus alleen via de voeding kunnen worden opgenomen.

Enzymen: Dit zijn eiwitten die nodig zijn om koolhydraten, vetten en eiwitten te verteren in het lichaam en voedingsstoffen af te breken tot stoffen die we nodig hebben om te functioneren. Aloë Vera bevat belangrijke enzymen zoals amylose en lipase die de vertering ondersteunen.

Sterolen (soort vetzuren): Aloë Vera levert 4 plantensterolen: cholesterol, Campesterol, β-sitosterol en Lupeol.

Planthormonen: Stoffen die planten aanmaken voor de groei van wortels en bladeren. Aloë Vera bevat Auxine en Gibberellines. Deze ondersteunen het herstellend vermogen van de huid.

Daarnaast bevat Aloë Vera: Salicylzuur, Lignine en Sapinen.

Lignine: kan diep in de huid doordringen, zorgt ervoor dat andere nutriënten ook diep in de huid kunnen komen. 

Sapine is een zeepachtige substantie met reinigende eigenschappen (ongeveer 3% van de gel).

Wat doet Aloë Vera voor de huid?

Hydrateert

De vochtinbrengende werking van Aloë Vera dringt tot in de diepste huidlagen door. De polysacchariden helpen bij het binden van vocht in de huid. Een dubbele werking voor een stralende huid!

Kalmeert & Herstelt

Aloë Vera kalmeert en verzacht de huid. Het bevordert vernieuwing van de huidcellen en afvoer van dode huidcellen. Ideaal voor de droge, gevoelige huid. Ook verkoelt Aloë Vera de huid. Niet voor niets wordt Aloë Vera daarom vaak gebruikt in Aftersunproducten.

Gaat huidveroudering tegen

Aloë Vera stimuleert de fibroblasten. Deze cellen kun je zien als de werkpaarden die de huid stevig houden. Zij zorgen voor de aanmaak van collageen- en elastinevezels in de huid. Hierdoor blijft de huid elastisch en ontstaan er minder rimpels. Vitamine A, C en E zijn belangrijke antioxidanten die huidveroudering tegen kunnen gaan. Door de sterk hydraterende werking worden ook de fijne lijntjes opgevuld.

Vermindert roos en haaruitval

Niet alleen de huid, maar ook je haren zullen blij worden van Aloë Vera. Aloë Vera hydrateert de hoofdhuid en zorgt voor prachtig glanzend haar. Droog haar herstelt en breekt minder snel af. Het schijnt zelfs te werken tegen haaruitval.

Wat is het verschil tussen Aloë Vera Gel, Aloë Vera Sap en Aloë Vera Poeder?

Aloë Vera gel is de gel uit het blad. Deze gel is kleurloos, gelatine achtig en heeft een vrij doordringende geur (Aloë Vera is familie van de knoflook). 100% pure Aloë Vera bestaat niet. Er is altijd ten minste 0,2% conserveringsmiddel nodig zodat de Aloë Vera gel niet bederft. 

Aloë Vera Juice/sap: is een dunne vloeistof met daarin de natuurlijke gel van het blad en de waterbestanddelen van de plant.

Aloë Vera Poeder wordt gemaakt door het drogen van het Aloë Vera blad en de binnenste gel. Zodra de gel gedroogd is wordt dit gemalen tot poeder.

Waar kun je Aloë Vera voor gebruiken? 

De Aloë Vera gel en Aloë Vera sap kun heel goed puur op de huid (en in je haar natuurlijk) gebruiken maar ze zijn ook een fijne toevoeging aan je DIY verzorgingsproducten.

Reiniging
Druppel wat pure Aloë Vera Sap op een watje om je huid te reinigen

Haarspray
Meng wat Aloë Vera Sap met water in een spuitflesje. Ideaal voor krullend (kroes)haar. Je haar wordt makkelijk doorkambaar en klitten verdwijnen. 

Hydraterende Spray of Bodymist
Meng wat Aloë Vera Sap met Rozenwater in een sprayflesje.

Hydraterende Bodytonic
Meng 1/4 Glycerine met 3/4 Aloë Vera Sap en masseer dit lekker in na het douchen.

Aftersunspray
Wij hebben een heerlijk recept (+Youtube Tutorial) van de hydraterende Aloë Vera Aftersun Spray online staan. voor het recept en voor de Youtube Tutorial

Conclusie

De Aloë Vera is dus met recht een magisch plantje te noemen! Dit is vooral toe te schrijven aan de combinatie van al de waardevolle stoffen in de plant. Deze werken goed met elkaar samen en zorgen samen voor de heilzame werking. Maar Aloë Vera is daarnaast ook een echte trend in de cosmeticawereld en een heel populair ingrediënt in veel cosmeticaproducten. In de onderzoeken die gedaan zijn werd altijd pure Aloë Vera gebruikt, deze hebben alle geneeskrachtige eigenschappen. Helaas bevatten veel producten waar Aloë Vera in verwerkt zit maar weinig Aloë Vera of Aloë Vera van slechte kwaliteit. Kijk bij aanschaf altijd goed naar de ingrediëntenlijst. Koop je een pure Aloe Vera Juice, let er dan op dat Aloe Barbadensis Leaf Juice als eerste ingrediënt staat vermeld op het etiket.

Wist je dat? 

  • De Aloë Vera plant bevat van nature helende eigenschappen. Wanneer je een blad van de Aloë Vera plant afsnijdt, zal deze zichzelf genezen en een laagje vormen op de snijwond.

  • Aloë Vera plant kun je heel goed stekken.  Haal voorzichtig een scheut van de onderkant af (draaien in plaats van trekken) en laat het een dag drogen op een stuk keukenpapier, zo krijgt de wond tijd om te helen! Zet deze hierna in een pot losse aarde. Laat de plant op een warme, zonnige plaats groeien. Stekken kan alleen in de lente of zomer, de stekjes hebben veel zonlicht nodig.

Geschreven door: Helena Laarman

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant