Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Aluminium in deodorant

Aluminium in deodorant

De meesten van ons gebruiken dagelijks een deodorant of antitranspirant. Veel deodorants zijn op basis van alcohol en synthetische geurstoffen. En in de meeste antitranspiranten zit aluminium. Waarom willen we een deodorant zonder aluminium en welke natuurlijke vervangers zijn er? In deze blog alles over aluminium in deodorant en de natuurlijke vervangers! 

Zweten is heel goed voor je, het is namelijk een teken dat je lichaam gifstoffen afvoert. Maar zweet ruiken, dat willen we niet. De meesten van ons gebruiken daarom dagelijks een deodorant of antitranspirant. Veel deodorants zijn op basis van alcohol en synthetische geurstoffen. En in de meeste antitranspiranten zit aluminium. Waarom willen we een deodorant zonder aluminium en welke natuurlijke vervangers zijn er? In deze blog alles over aluminium in deodorant en de natuurlijke vervangers! 

Aluminium in deodorant

In de meeste antitranspiranten wordt aluminium (aluminiumchloride) gebruikt.  De reden waarom aluminium gebruikt wordt is omdat het een anti-transpirant effect heeft. Aluminium kan de uitgang van de zweetklieren afsluiten. Het vormt als het ware een blokkade tegen zweet en dat klinkt best prettig. Maar zweten doe je niet voor niets. Aluminium verstoort het transpiratieproces waardoor niet alleen het vocht maar ook de afvalstoffen niet opgeruimd kunnen worden. Zweetgeurtjes wil je wel voorkomen, maar zweten niet! 

De functie van aluminium in deodorant

Aluminium is een antiperspirant. Een antiperspirant blokkeert langdurig de uitgangen van de zweetklieren en dus ook de productie van zweet. Door de metaalzouten wordt er een propje gevormd dat de zweetklieren tijdelijk blokkeert. Je zweet dus minder als je een deodorant met aluminium gebruikt. Klinkt best fijn toch?

Wat je moet weten over zweten

De functie van zweten

Zweten, het hoort er bij… wist je dat het ook nog eens heel nuttig is? Zweten heeft een hele belangrijke functie voor ons lichaam.  Zweten is van belang om de lichaamstemperatuur te reguleren. Ook worden afvalstoffen afgevoerd door zweten.

Een naar geurtje

Zweet stinkt van zichzelf niet. Het is een reukloos lichaamsvocht. Pas wanneer het op de huid in aanraking komt met de aanwezige bacteriën, zal een nare geur ontstaan. 

Het verschil tussen hormoonzweet en gewoon zweet

Er bestaan twee soorten zweetklieren. Eccriene zweetklieren en Apocriene zweetklieren. Gewoon zweet wordt geproduceerd door eccriene zweetklieren. Dit zweet is dus geurloos en gaat pas ruiken wanneer het in contact komt met bacteriën op de huid. Deze zweetklieren reageren voornamelijk op temperatuur. Wanneer in de puberteit de hormonen door het lijf gieren beginnen ook de apocriene zweetklieren te werken. Deze reageren voornamelijk op stress en emoties. Het zweet dat deze klieren produceert, heeft een sterke geur en noemen we hormoonzweet. 

Waarom wil je aluminium in deodorant vermijden?

Aluminium doet goed zijn werk maar helaas is het ingrediënt behoorlijk giftig voor het lichaam. 

  • Aluminium sluit de zweetklieren af. Zweetklieren kunnen hierdoor verstopt raken en het afvoerproces van afvalstoffen wordt verstoort. Een geïrriteerde okselhuid kan het gevolg zijn! 

  • Aluminium verstoort de hormoonhuishouding. Aluminium blijft helaas niet alleen op je huid maar wordt opgenomen door het lymfestelsel. Zo kan het zich door het hele lichaam verspreiden en de hormoonbalans in je lichaam verstoren. 

  • Aluminium veroorzaak gele vlekken. Niet onbelangrijk… aluminium is de veroorzaker van de gele vlekken in kleding. Het geeft een chemische reactie als het in contact komt met zweet en katoen.  

Oké, een gewone deodorant dan? 

‘Gewone’ deodorants zijn vaak op basis van alcohol in combinatie met synthetische geurstoffen en parabenen als conserveermiddelen. Deosprays bevatten daarnaast vaak drijfgas (butaan, isobutaan of propaan). Ook niet ideaal dus.

Waarom kiezen voor natuurlijk?

Genoeg redenen om over te stappen op een natuurlijke deodorant. Bij een natuurlijke deodorant heb je dus: 

  • Geen irritatie van de okselhuid

  • Geen afsluiting van de zweetklieren

  • Geen negatieve gevolgen voor de hormoonbalans in je lichaam

  • Goede temperatuurregulering van je lichaam

  • Goede afvoer van zweet en afvalstoffen 

  • Geen gele vlekken in je kleding

Tips voor het maken van je eigen deodorant.

Natuurlijk zijn er goede natuurlijke kant-en-klare deodorants op de markt. Een gezonde deodorant is in ieder geval een deodorant zonder aluminium, alcohol, synthetische parfum en parabenen. Wil je zelf een deodorant maken, dan heb je verschillende opties.  Welke ingrediënten kun je toevoegen?  

Dit poeder absorbeert vocht als de beste waardoor je minder last zult hebben van ongewenst transpireren. 

Zorgt ervoor dat geurtjes direct geneutraliseerd worden zodra het zweet de huid bereikt. Natriumbicarbonaat zorgt voor een hogere pH-waarde van de huid waardoor er geen bacteriën op de huid kunnen blijven leven. Daarnaast absorbeert natriumbicarbonaat zweet. Niet alles, maar wel een deel. Hierdoor lijkt het alsof je minder zweet. Let wel op: heb je een gevoelige huid? Natriumbicarbonaat verhoogt de pH van de huid en kan je huid irriteren.

Magnesium wordt gewonnen uit zeewater en neutraliseert lichaamsgeurtjes. Net als Natriumbicarbonaat heeft Magnesium Hydroxide een hoge pH-waarde. Een gevoelige huid reageert hier veel minder sterk op en Magnesium Hydroxide is daarom een ideale vervanger voor Natriumbicarbonaat.

Beschermt tegen zweetgeur en werkt op de bacteriën die de zweetgeur veroorzaken (ideaal bij hormoonzweet)

Zinkricinoleaat


Zinkricinoleaat wordt gewonnen uit een vetzuur afkomstig van castorolie genaamd ricinolzuur.

Het zinkzout van ricinolzuur is ricinoleaat. Zincricinoleaat kapselt nare geurtjes in waardoor je zweetgeur niet wordt verspreid. Dit kan wel tot 24 uur werken.

Maak heel gemakkelijk je eigen deodorant

Met dit recept en de Youtube Tuturial maak jij heel gemakkelijk je eigen verzorgende deodorant.

Geschreven door: Helena

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant