Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Bosbaden dompel je onder in de natuur

Bosbaden: dompel je onder in de natuur

Bosbaden is een meditatieve manier van wandelen. Zoals ze in Japan zeggen: via de natuur, door Shinrin-yoku, kom je weer in verbinding met jezelf. Het is het opnemen van het bos via onze zintuigen. Meer weten? Lees hier hoe jij Shirin-yoku zelf kan ervaren!

Ruisende bladeren, de geur van bomen, een zonnestraal die door de bladeren precies op je gezicht schijnt. Puur geluk. Je zorgen lijken even niet meer zo belangrijk, je ontspant, kunt helder denken en je voelt je energiek. Dat wandelen in het bos goed voor je is hebben we allemaal wel eens ervaren. In Japan weten ze het al jaren. De weg naar een gezonder en gelukkiger leven leidt door het bos. Shinrin-yoku is dan ook een bekend Japans begrip. Letterlijk vertaald heet het ‘bosbaden’ of baden in het bos. Al denk ik niet dat die vertaling de hele ervaring omschrijft. 

Wat is bosbaden?

Bosbaden is een meditatieve manier van wandelen. Zoals ze in Japan zeggen: via de natuur, door Shinrin-yoku, kom je weer in verbinding met jezelf. Het is het opnemen van het bos via onze zintuigen. Shirin Yoku houdt in dat je heel bewust door het bos beweegt, je vertraagt terwijl je alles in je op probeert te nemen. Zo neem je figuurlijk een bosbad. Je gebruikt hierbij al je zintuigen. Sta bewust stil bij wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt.

Voordelen van bosbaden

Bosbaden heeft een enorm heilzame werking op de gezondheid. Eén van de redenen hiervoor is de grote hoeveelheid fytonciden in het bos. Dit zijn natuurlijke essentiële oliën die bomen en planten afscheiden als afweer tegen insecten, dieren en micro-organismen. Ze dienen als geurboodschappen tussen planten onderling en elke boom en plant heeft zijn eigen specifieke geur. Deze fytonciden hebben een enorm positief effect op de gezondheid. In verschillende wetenschappelijke onderzoeken is inmiddels aangetoond dat bosbaden ons fysieke, mentale en emotionele welzijn vergroot. Het verbetert het immuunsysteem, de gezondheid van hart- en bloedvaten, de slaapkwaliteit, de concentratie en het probleemoplossend vermogen. Door bewust in de natuur te wandelen verbetert je humeur, je krijgt weer nieuwe energie en je stressniveau daalt. Daarnaast kom je door het activeren van al je zintuigen beter in contact met je eigen natuur.

Naar buiten

Groenblijvende bomen zoals dennen, ceders, sparren en coniferen zijn de grootste productenen van fytonciden. Met op nummer 1 de Hinoki cipres (Chamacyparis), een cipres die veel in Japan te vinden is. Een dennenbos zou daarom meer gezondheidsvoordelen hebben dan bijvoorbeeld een beukenbos. 

Ook de weersomstandigheden kunnen van invloed zijn. Na een regenbui als het rond de 30 graden Celsius is, vind je de hoogste concentratie fytonciden in het bos.

De regen duwt de fytonciden naar beneden en zodra het weer opklaart verspreiden de fytonciden zich door de lucht. Adem diep in en vul je longen met al dat goede van de natuur!

Shinrin-yoku in je dagelijks leven

Maar hoe kunnen we Shinrin-yoku nu toepassen in het dagelijks leven? Het goede nieuws is dat je geen compleet bos nodig hebt om te kunnen bosbaden. Een stadspark of zelfs je achtertuin kan al voldoende zijn. Belangrijk is dat je al je zintuigen gebruikt om de natuur in je op te nemen. 


Haal diep adem, proef de frisse boslucht. Ruik de aardse geur van de bomen. Wat trekt jouw aandacht? Kijk hier aandachtig naar. Luister naar het geluid van de vogels. Voel het zonlicht op je huid stralen en de wind zachtjes door je haren gaan. Laat je hand over de grillige bast van een grote boom glijden, voel de verschillende elementen in de natuur. Maar vooral, neem de tijd en ervaar wat Shirin-Yoku met jou doet!

Haal de natuur in huis

Geen bos in de buurt of even geen tijd voor een boswandeling? Haal het bos in huis! 

Dr. Qing Li is internationaal expert op gebied van bosgeneeskunde en toonde aan dat tijd doorbrengen tussen de bomen en planten een heilzame werking heeft. Dit kan ook al door meer kamerplanten in huis te halen of essentiële olie te gebruiken!


Belangrijk is nog steeds dat je al je zintuigen gebruikt en maak het zo echt mogelijk. Pak er een foto bij van een bos, zie de bomen, de natuur. Voel de structuur van hout. Luister naar natuurgeluiden en breng de geur van bos in huis door gebruik van essentiële oliën. Adem de geur in en laat je meevoeren naar de Japanse cipressenbossen of heerlijke naaldbossen. Neem even de tijd en ervaar de geweldige effecten van jouw Shirin-Yoku thuis! 

De beste bosgeur

Voor het ultieme Shirin-Yoku gevoel kies je essentiële oliën die rijk zijn aan limoneen, alfapineen, bètapineen of kamfeen. Je vindt ze voornamelijk in essentiële oliën van naaldbomen en cypressen. Deze bevatten fytonciden die vergelijkbare effecten hebben op jouw gezondheid. Denk hierbij aan Cypres, Grove den, Zilverspar en in het bijzonder de Hinoki-Cypres.

De Hinoki-cypres

De Hinoki mag dan wel één van de minder bekende oliën zijn, gewaardeerd wordt hij zeker! De houtachtige geur met een vleugje citrus is ongetwijfeld één van onze favorieten. De Hinoki-cypres is de belangrijkste boomsoort in de wetenschappelijke onderzoeken naar Shirin-Yoku. Met de Hinoki essentiële olie haal jij de Japanse cipres in huis. 

Ga lekker naar buiten, zoek wat vaker het bos op en creëer thuis je eigen bosbadervaring. Open je zintuigen en ervaar Shinrin-Yoku zelf.

Geschreven door: Helena Laarman

Shinrin-Yoku bij jou thuis!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant