Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Boters

Welke boter is geschikt voor jouw huidtype?

Boter zijn fantastische ingrediënten in DIY-cosmetica. Ze zorgen voor hydratatie, voeding en bescherming van de huid. Ze zijn heerlijk om te gebruiken in producten voor huid en haar. En de meeste boters kun je zelfs puur op de huid gebruiken. In deze blog lees je alles over de verschillende boters en hierna weet je precies welke boter geschikt is voor jouw huid.

Voordelen van boters

Welke boter je ook gebruikt, een aantal eigenschappen hebben alle boters met elkaar gemeen.

  • Hydratatie: alle boters zijn intensief hydraterend voor de huid. Dit maakt ze een heel geschikt ingrediënt voor de drogere huidtypes.

  • Bescherming: alle boters vormen een beschermend laagje op de huid wat vochtverlies tegengaat en de huid beschermd tegen invloeden van buitenaf. 

  • Voedend: alle boters zijn voedend voor de huid. Ze bevatten vitamines, mineralen en vetzuren die huid en haar voeden.

Alle boters op een rijtje...

Om antwoord te geven op deze vraag kijken we als eerst naar de verschillen tussen de boters. De verschillen kunnen we onderdelen in bron, textuur&consistentie en geur.

Deze boter gebruik je voor jouw huidtype

Je kunt alle boters gebruiken in cosmetica. Afhankelijk van wat je wil maken en welke consistentie je zoekt in je recept kies je voor de ene of de andere boter. 


Cacaoboter

staat bekend om de stevige textuur en natuurlijk de heerlijke cacaogeur.

Voordelen: bevat natuurlijke antioxidanten, dringt diep in de huid en hydrateert, verzacht en herstelt. Ook verbetert het de elasticiteit en helpt bij het verminderen van littekens. Cacaoboter heeft een positief effect op verschillende huidaandoeningen. Van een zeer droge, rode huid tot huidirritatie. Cacaoboter helpt je!

Nadelen: Cacaoboter is comedogeen en daarom niet geschikt voor de vette huid / huid met onzuiverheden.

Hoe gebruik je Cacaoboter? Cacaoboter kun je puur op de huid gebruiken. Even tussen je handen wrijven of op je huid. Door je lichaamstemperatuur zal het steeds zachter worden. Ook heel geschikt als massageolie, laat hiervoor wat meer boter smelten op de huid zodat er een laagje op de huid blijft liggen.

Voor de DIY-ers: veel gebruikt in lippenbalsems, bodybutters of crèmes. Of probeer de.

Shea Boter

is heel veelzijdig en wordt in allerlei producten gebruikt.

Voordelen: Shea butter is hydraterend, verzachtend en kalmerend en herstelt de beschadigde huid. Het bevat veel vitamine E en ondersteunt de barrièrefunctie van de huid. Perfect voor de droge huid, de rode, geïrriteerde en beschadigde huid. Shea boter bevat Caffeic Acid: dit zorgt voor lichte bescherming tegen UV-straling.

Nadelen: als je gevoelig bent voor noten of latex kan je een allergische reactie ontwikkelen op Shea boter. Test daarom altijd vooraf op een plekje op de huid (bijvoorbeeld in de elleboogplooi). Ook kan Shea boter soms wat vettig aanvoelen. Om dit te verminderen kun je Shea Boter mengen met olie of mangoboter.

Hoe gebruik je Shea Boter? Wanneer je Shea Boter puur op de huid wil gebruiken doe je wat shea boter op je hand en masseer je dit zachtjes in de huid (of haren natuurlijk).

Voor de DIY-ers: Shea Boter is een fantastisch ingrediënt in veel DIY-recepten, zoals bodybutters, Bodybars of (lippen)balms. Inspiratie nodig? Er staan inmiddels meer dan 10 recepten online met Shea Boter. Maak de of Oat en .

Mango boter

is qua consistentie vergelijkbaar met Shea boter.

Voordelen: Mango boter hydrateert de huid, is rijk aan antioxidanten en verbetert de elasticiteit van de huid. Mango boter verspreid beter over de huid dan Shea boter. Het is een 'droge' boter en voelt daarom minder vettig aan. Daarnaast bevat het Mangiferin wat een lichte bescherming biedt tegen UVB-straling. Ook is Mango boter rijk aan Allantoïne, dit zorgt ervoor dat de huid goed water vast kan houden.

Hoe gebruik je Mango boter? Mangoboter kun je puur op de huid gebruiken. Het verzacht en zuivert de huid en vermindert beginnende lijntjes. Ideaal voor de droge, gevoelige of rijpe huid. Daarnaast werkt mango boter heel kalmerend en gebruiken veel mensen het als aftersun.

Voor de DIY-ers: Mango boter is een heerlijk ingrediënt in watervrije crèmes, balsems, boters, scrubs en emulsies. Omdat het een droge boter is, kun je deze het best mengen zachte oliën of boters zoals Shea boter. Liever een kant-en-klaar recept proberen? Ga dan voor de of de

Cupuaçu butter

boter komt van de Cupuaçuboom, familie van de cacaoboom. Soms wordt deze boter zelfs gebruikt in witte chocolade.

Voordelen: Het is een heerlijk ingrediënt in anti-agingscrèmes. Dit komt doordat Cupuaçu veel antioxidanten bevat die het verouderingsproces van de huid vertragen. Het dringt diep in de huid door en helpt de huid te voeden en de elasticiteit van de huid te verbeteren. Omdat wordt heel makkelijk opgenomen door de huid en is enorm hydraterend. Dit maakt het een fantastische boter voor drogere huidjes en haren!

Hoe gebruik je Cupuaçu boter? Cupuaçu butter kun je puur op de huid gebruiken als moisturizer of bodybutter. Ook heel fijn te gebruiken als haarmasker voor droog of geverfd haar.

Voor de DIY-ers: Cupuacu boter is een perfect vegan alternatief voor Lanoline vanwege het lage smeltpunt en de hoge wateropnamecapaciteit. Ook werkt het als een natuurlijke emulgoter waardoor ingrediënten op water- en oliebasis zich kunnen binden. Heel fijn in bodyboters zoals de of in anti-agingshuidverzorgingsproducten. 

Kokum boter


is net als cacaoboter één van de hardste plantaardige boters die er bestaat. Ondanks dat het zo'n harde boter is, smelt deze wel snel op de huid.

Voordelen: Kokum boter heeft verzachtende en hydraterende eigenschappen en herstelt de huidbarrière. Kokum boter is niet comedogeen en verstopt de poriën niet. Het reguleert zelfs de talgproductie, heeft een lichtere textuur en maakt de huid niet vet. Kokum boter behoort tot de niet-drogende oliën en trekt snel in. Het beschermt de huid tegen uitdroging en maakt de droge en ouder wordende huid strak en glad.

Hoe gebruik je Kokum boter? Kokumboter is als een van de weinige boters heel geschikt voor de vette huid.

Voor de DIY-ers: Kokum boter is een goed alternatief voor Cacaoboter. Je kunt het gebruiken in lichte bodylotions, gezichtscrèmes en haarproducten. Onze bevat ook Kokumboter.

Shea Nilotica


heeft de voordelen van Shea boter maar is veel romiger van structuur.

Voordelen: Shea Nilotica is intens hydraterend, voedend, kalmerend en verzorgend en geschikt voor de meest gevoelige en geïrriteerde huid. Shea Nilotica bevat meer olieïne dan de gewone Shea Butter en is hierdoor zachter en beter smeerbaar.

Hoe gebruik je Shea Nilotica? Shea Nilotica kun je puur op de huid gebruiken. Door de verzorgende, herstellende en verzachtende eigenschappen heeft Shea Nilotica een positief effect op heel veel huidproblemen. Het is heel geschikt voor de droge, gevoelige, geïrriteerde en schilferende huid. En nog iets: zowel mama als baby heeft baat bij Shea Nilotica.


Voor de DIY-ers: Shea Nilotica kun je goed verwerken in gezichtscrèmes, bodybutters en producten voor de gevoelige huid. Het pakket bevat Shea Nilotica.

Geschreven door: Helena

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant