Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Dit moet je weten voordat je ylang ylang essentiele koopt

Dit moet je weten voordat je Ylang Ylang essentiële koopt

Ylang Ylang is misschien wel de meest ondergewaardeerde essentiële olie die ik ken. Deze olie is nog niet heel bekend in Nederland terwijl het tegen ontzettend veel soorten klachten kan helpen. Ylang Ylang wordt bijvoorbeeld ingezet bij depressiviteit, angst, spanning, slaap- en concentratieproblemen. Maar Ylang Ylang werkt ook geweldig tegen futloos haar en een onzuivere huid.

Dat Ylang Ylang bij zo veel verschillende klachten kan helpen heeft te maken met het bijzondere stoomdestillatie proces. Tijdens dit proces worden er verschillende gradaties van Ylang Ylang olie gemaakt. Dus vraag jij je af welke gradatie Ylang Ylang olie je het beste kunt gebruiken voor aromatherapie en welke het meest effectief is voor huidverzorging? Lees dan vooral even verder ;)

Waar komt Ylang Ylang vandaan?

Voordat we ingaan op het technische verhaal zal ik je wat meer achtergrond informatie geven over deze bijzondere olie.

Laten we het bijvoorbeeld hebben over de naam: Ylang Ylang (zeg: EE-lang EE-lang). Met zo'n een exotische naam moet deze olie haast wel een tropische afkomst hebben. En dat klopt ook! Ylang Ylang komt oorspronkelijk uit Indonesië en is een boom met prachtige gele bloemen. Op de dag van vandaag groeit Ylang Ylang op meerdere tropische plekken zoals Madagaskar, Haiti, Sansibar, Sumatra of de Comoren.

De essentiële olie van Ylang Ylang wordt gewonnen uit bloemen van de Ylang Ylang-boom door middel van stoomdestillatie. Dit destillatie proces is bij Ylang Ylang iets ingewikkelder dan bij de meeste essentiële oliën.

Het bijzondere destillatie proces van Ylang Ylang

Zoals eerder benoemd heeft de manier van destillatie een grote invloed in de uiteindelijke eigenschappen van de olie. Dit heeft te maken met de duur en de onderbrekingen van de stoomdestillatie. Hieronder leg ik chronologisch uit hoe zo'n proces precies werkt.

  • Ylang Ylang Extra:

Planten worden 1 tot 1,5 uur gedestilleerd waarna de aromatische olie wordt gescheiden. Deze olie is vrijwel kleurloos en heeft een heerlijke zoetige en bloemige geur.

  • Ylang Ylang 1:

De stoomdestillatie gaat weer verder en na ongeveer 3 uur wordt het proces onderbroken om de aromatische olie te scheiden. Deze olie ruikt een tikkeltje minder zoet en heeft een lichtgele kleur.

  • Ylang Ylang 2:

Het destillatie proces van de planten wordt weer opnieuw voorgezet en na een uur of 5 uur wordt de olie gescheiden. De olie heeft een (soms licht) gele kleur en ruikt net iets minder zoet dan Ylang Ylang 1.

  • Ylang Ylang 3:

Voor de laatste keer wordt de stoomdestillatie voorgezet en na 10 tot 20 uur wordt alles stopgezet om de aromatische olie te scheiden. Deze olie is zichtbaar dikker dan de voorgangers en heeft een gele kleur.

  • Ylang Ylang Compleet:

De planten worden 10 tot 20 uur gedestilleerd zonder onderbrekingen. Deze olie heeft een rijke florale en fruitige geur. Ylang Ylang Compleet is lichter van kleur en is iets dikker dan de andere Ylang Ylang gradaties.

Krachten & kwaliteiten van gradaties

Nu je op de hoogte bent van het merkwaardige stoomdestillatie proces kunnen we kijken naar de unieke eigenschappen van iedere essentiële olie. Elke gradatie heeft namelijk zijn eigen bijzondere krachten.

Ylang Ylang Extra & Ylang Ylang 1

Ylang Ylang Extra en Ylang Ylang 1 hebben relatief kort gestoomd en hebben een sterke en unieke florale geur. Om deze reden worden deze twee vaak toegevoegd aan parfums. Maar ze zijn ook geschikt tegen problemen zoals slapeloos- en vermoeidheid. De zoet-bloemige geur bij deze gradaties hebben namelijk een rustgevende werking.

Deze twee gradaties zijn dus uitstekend om te gebruiken voor aromatherapie. Maar ook thuis in de aroma diffuser komen Ylang Ylang Extra en Ylang Ylang 1 goed tot hun recht. Verder is het erg fijn om een paar druppeltjes van deze olie toe te voegen aan DIY's omdat het een heerlijke zoete geur heeft.

Ylang Ylang 2 & Ylang Ylang 3

Het stoomdestillatieproces van Ylang Ylang 2 en 3 zijn meerdere keren stopgezet. Hierdoor zitten er meer sesquiterpenen in de olie. Deze stof heeft gunstige invloeden op de verzorging van je huid en haar. Zo reguleert het de olie- vochtbalans van de huid waardoor je huid goed gehydrateerd en zijdezacht blijft. Maar deze sesquiterpenen helpen ook de hoeveelheid zuurstof te vergoten in de hersenen, waardoor de aanmaak van bijvoorbeeld endorfine sterk toeneemt. Om deze reden werkt Ylang Ylang zeer opwekkend.

Deze twee gradaties zijn dus het meest geschikt voor cosmetische doeleinden. Je kunt deze olie het beste verdunnen met een draagolie of boter (zoals jojoba olie of shea butter) en op de huid smeren. Doordat essentiële olie erg geconcentreerd is heb je aan een paar druppels al genoeg.

Ylang Ylang Compleet

Ylang Ylang Compleet heeft langer gestoomd dan ik ooit van mijn leven in de sauna zal zitten. Deze laatste gradatie bevat alle bovengenoemde eigenschappen en is daarom geliefd bij veel mensen. Deze olie heeft dus zowel geestverzorgende als huidbevorderende eigenschappen.

Als je Ylang Ylang essentiële olie voor verschillende doeleinden wilt gebruiken is Ylang Ylang Compleet dus een uitstekende keuze. Houd er wel rekening mee dat de olie erg dik is en misschien minder goed in de huid kan intrekken dan de bovengenoemde gradaties.

Elke variant van Ylang Ylang essentiële olie bevat dus zijn eigen unieke & krachtige eigenschappen. Denk voor het aanschaffen van deze essentiële olie dus goed na waar je het voor gaat gebruiken.

Mijn persoonlijke favoriet is Ylang Ylang 1. Dit komt doordat ik van de zoet tropische geur houd en ik het prettiger vind om met dunne oliën te werken. Ik ben heel benieuwd welke gradatie Ylang Ylang jou het meeste aanspreekt. Laat het mij vooral even weten in de reacties ;)

Auteur: Aurelie Deloo

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant