DIY-en doe je zo!
Net als koken is het formuleren met natuurlijke grondstoffen een creatief proces waarin de variaties eindeloos zijn. In plaats van dat je naar de drogist gaat om een kant-en-klaar product te kopen, kies je ervoor om grondstoffen puur te gebruiken of je bedenkt een leuk recept waarbij je verschillende grondstoffen combineert. Maar waar moet je beginnen als het gaat om de ingrediënten? In dit blog leg ik je uit hoe je een recept opbouwt en uit welke ingrediënten je kunt kiezen.
Koken is voor de meeste van ons een normale dagelijkse bezigheid. Je kijkt in je koelkast wat je te eten hebt liggen, trekt je kruidenlade open en verzint iets lekkers om op tafel te zetten. Of het nu een culinair hoogstandje is of lekker aardappel, vlees en groenten, je weet precies wat erin zit en je hebt het lekker vers gemaakt. Soms kies je misschien wel eens voor een afhaalmaaltijd voor het gemak, maar je voelt dat als je dit te vaak doet je niet echt meer zicht hebt op de calorieën, en je het gebruik van plastic minder kunt beperken.
Met cosmetica maken is het eigenlijk precies zo. Je kunt, in plaats van kant-en-klare producten, ook ervoor kiezen om het zelf te maken. Je kunt op die manier precies bepalen wat erin zit, ingrediënten vermijden die je liever niet op je huidje wilt smeren, het gebruik van plastic verminderen en een prachtig product maken die voor jou werkt! Klinkt leuk toch?
Maar waar moet je beginnen als het gaat om de ingrediënten? Er is zoveel om uit te kiezen. Logisch dat er een beetje keuzestress ontstaat. In dit blog leg ik je uit hoe je een recept opbouwt en uit welke ingrediënten je kunt kiezen. Daarnaast geef ik je een handige vragenlijst die je kunt afgaan voordat je gaat beginnen en een paar basisrecepten waarmee je een kickstart kunt maken met jouw DIY avontuur.
Hoe is een DIY recept opgebouwd?
De Basisingredienten
Begin je recept met het bepalen van je basis ingrediënt. De basis bedraagt 50% tot 70% van je eindproduct en kan bestaan uit verschillende typen ingrediënten die zeer bepalend zijn voor het eindresultaat.
Ga je voor een bodybutter? Dan is je basis een boter. Onze vaste helden zijn toch wel , en . Ze geven een stevige basis aan een bodybutter of balsem. Maar ook aan een diep voedende nachtcrème bijvoorbeeld. Wil je een zacht eindresultaat, kies dan voor een zachte boter zoals , wil je liever een hardere boter voor een bodybutter stick, kies dan voor een harde boter zoals Cacaoboter.
Wil je een balsem maken, voeg dan een was toe aan de basis. Ga voor de traditionele , of kies voor een vegan alternatief zoals . Ze geven je product een steviger eindresultaat en zorgen voor een afsluitend effect op de huid. Als je dit combineert met een boter en een olie kun je al snel een heel mooi product maken die helemaal is afgestemd op je huidtype. Hoe meer was je toevoegt, hoe steviger het eindresultaat. Bekijk ook de verschillen tussen de wassen, de ene is wat steviger en de ander wat zachter. is bijvoorbeeld erg zacht met een smeltpunt van 48 graden, en Carnaubawas behoorlijk hard met een smeltpunt 82 graden.
Wil je een olieserum maken? Of een lichtgewicht crème op basis van olie en water? Gebruik dan een draagolie als basis en kies de olie die bij jouw huidtype past. Er zijn oliën die snel intrekken en langzaam intrekken. Sommige werken verstoppend, andere weer helemaal niet. lijkt bijvoorbeeld op ons huideigen talg en is zelfs geschikt voor de vette huid. Terwijl langzaam intrekt en vooral fijn is voor de droge huid. Wil je weten welke olie past bij jouw huidtype? Vul dan de vragen van de in en ontdek het zelf!
Wil je een vochtinbrengend product maken? Gebruik dan een Hydrosol als basis en kies voor de specifieke Hydrosol die past bij jouw huidtype. Onze favorieten voor de droge huid zijn en en voor de vette huid zijn en fijn.
Functionele ingrediënten
Als je de basis van je recept hebt gelegd kun je gaan kijken naar de functionele ingrediënten die je kunt toevoegen aan je recept. Functionele ingrediënten kunnen jouw DIY-creatie tillen naar een niveau van een volwaardig cosmeticaproduct die je zo in de winkel kan verkopen.
Wil je olie met water gaan vermengen? Dan moet je een emulgator gebruiken. Als dit Essentiële Oliën in water zijn, gebruik je en als je draagoliën in water wil vermengen, dan gebruik je een emulgator zoals of . Vaak bedragen ze 3 tot 8% van je recept, afhankelijk van hoeveel olie je toevoegt. En let op: als je draagoliën wilt vermengen met water, moet je altijd beide fases verwarmen naar 70 graden. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje bij dit recept.
Reinigers
Wil je jouw product laten reinigen? Kies er dan voor om een (oppervlakte actieve stof) toe te voegen. Gebruik bijvoorbeeld, voor het laten schuimen van je douchegel, of voor het maken van je eigen micellair water. De hoeveelheid is verschillend per recept, maar je gebruikt vaak tussen de 10 tot 20% voor het beste resultaat.
Wil je een extra hydratatieboost geven aan jouw creatie? Voeg dan een bevochtigingsmiddel toe zoals , , Sodium PCA of . Ze bevatten vaak 5 tot 10% in een recept. Ze zijn oplosbaar in water dus je voegt ze toe aan een recept waar water in zit.
Exfoliëren
Wil je een scrub maken of exfoliëren? Dan kun je kijken naar , of . Ze geven jouw creaties een exfoliërende werking die zorgen voor een fris egaal huidje.
Wil je jouw oliën in een recept beschermen tegen oxidatie? Dan kun je ervoor kiezen om een antioxidant toe te voegen. Denk hierbij aan of . Ze zorgen ervoor dat jouw recepten lekker blijven ruiken en langer goed blijven.
Ga je een product met water maken? Bescherm dan jouw creatie door een conserveermiddel toe te voegen die past bij jouw recept. Ga je een recept maken die alleen bestaat uit water? Kies dan voor of . Ga je een recept maken waar ook olie in zit, kies dan voor of . Vaak wordt een conserveermiddel toegevoegd aan het einde van een recept, tijdens de afkoelfase en gebruik je 0.6 tot 4% afhankelijk van het type dat je kiest.
Een geurtje geven aan je creatie.
Nu je de functionele ingrediënten hebt gekozen kun je gaan kijken naar de geur die je je recept wilt geven. Bij het kiezen van een geur kun je kijken naar .
Essentiële Oliën
Er zijn honderden essentiële oliën die worden gebruikt in Aromatherapie. Echter zijn ze niet allemaal geschikt voor cosmetica. Een paar voorbeelden van essentiële oliën die je kan gebruiken in cosmetica zijn Lavendel, Kamille, Citroen, Grapefruit, Pepermunt en Frankincense. Essentiële oliën worden geëxtraheerd van natuurlijke grondstoffen door middel van o.a. distillatie. Ze geven een heerlijke geur aan cosmetica en zitten als bonus boordevol antioxidanten. Het gebruik ervan dient wel met zorg te worden benaderd. Voor sommige essentiële oliën is het belangrijk rekening te houden met een limiet.
Over het algemeen kun je als vuistregel aanhouden dat een essentiële olie niet meer dan 1% van je totale recept mag zijn, dan zit je vaak wel goed. Wil je weten wat de maximale doseringen zijn van Essentiële oliën? Bekijk dan onderstaande PDF. En wil je meer lezen over Essentiële oliën? Bekijk dan .
Vragen stellen bij het maken van een recept
Als je hebt besloten om te gaan beginnen kun je de volgende checklists aanhouden bij het kiezen van de ingrediënten en het bepalen van de bereidingswijze.
Ingrediënten
Wat is het gewenste eindresultaat? Wil je een vettig, verzachtend, hydraterend, beschermend, reinigend of exfoliërend product maken?
Waar ga je het product aanbrengen? Rond de ogen, op het gezicht, het lichaam of de hoofdhuid?
Wat zijn de maximale doseringen voor de conserveermiddelen, additieven en antioxidanten die je wilt gebruiken om de werking te garanderen en te zorgen dat deze niet irriteren?
Wat zijn de maximale doseringen voor essentiële oliën? Gezicht <1%, Rondom de ogen <0.1%, Lippen: >0.5%, Lichaam: >2%
Bereiding
Voeg ik het ingrediënt toe in de water-, olie- of afkoelfase?
Zijn de grondstoffen gevoelig voor hitte?
Op welke temperatuur kan een ingrediënt vermengd worden met een ander ingrediënt?
Wanneer moet ik wel of niet roeren? En met welke snelheid?
Hoe koel ik de emulsie af? Met of zonder dop? in de koelkast, vriezer of toch op kamertemperatuur?
DIY DO's & DON'Ts
En dan last but not least, de Do's en Don'ts van het DIY'en.
DO
In een opgeruimde schone keuken beginnen
Alle tools klaarleggen
Ingrediënten klaarzetten
Waxen en boters eerst met een papiertje verwijderen voordat je deze afwast
Alles van tevoren wegen
Klein notitieblokje bijhouden, zo kan je altijd zien wat je hebt gedaan
Werken met exacte percentages en grammen
DON'T
In een rommeltje een klein plekje vrijmaken
Tools zoeken tijdens het proces
Temperatuur meten met vingers
Wax en boters met koud water afspoelen
Alles ongeveer afmeten en op gevoel toevoegen
Werken met verschillende eenheden
Weglopen tijdens het veranderen van een grondstof
Kortom. Een heel arsenaal aan producten waar je eindeloos mee kunt variëren. Vind je dit nou ontzettend interessant en ben je helemaal klaar met al die flessen en potten uit de drogist? Probeer dan een keertje te starten met DIY'en en bekijk hieronder onze Basis recepten die jouw verder op weg helpen!
Veel plezier met het maken van je eigen cosmetica!
Geschreven door: Malou Hofmann
BASIS RECEPTEN