(ON)geraffineerd, biologisch, koudgeperst, wat is het?
Geraffineerd, ongeraffineerd, biologisch, natuurlijk, expeller pressed, wat is het allemaal? In deze blog leggen we de termen uit zodat je zelf een bewuste keuze kunt maken voor een bepaald product.
Op onze website kom je verschillende termen tegen: geraffineerd, ongeraffineerd, biologisch, natuurlijk, expeller pressed… Misschien denk je: wat moet ik hiermee? Al deze termen hebben te maken met de manier van produceren. In deze blog leggen we de termen uit zodat je zelf een bewuste keuze kunt maken voor een bepaald product.
Geraffineerd
Geraffineerd betekent dat er in de fabriek een proces is geweest waarbij de geur en kleur uit het product is verwijderd. Hierdoor is het mogelijk dat bepaalde vitaminen verloren gaan. Over het algemeen zal het product wel zijn werking behouden.
Voor het bereiden van cosmetica vinden onze klanten het soms fijn om de geraffineerde versie van een product te gebruiken in verband met de geur van het eindproduct. Ook klanten die de voorkeur geven aan een geurloos product gebruiken vaak de geraffineerde variant.
Ongeraffineerd
Ongeraffineerd betekent dat er geen fabrieksmatige handelingen zijn verricht om de geur en kleur te verwijderen. Het product bevat dan nog alle oorspronkelijke vitamines, geur en kleur. Maar dat zorgt er natuurlijk wel voor dat deze oliën en boters een sterke geur kunnen hebben waar je van moet houden!
De meeste ongeraffineerde oliën hebben een aardse en soms nootachtige geur. Wanneer je producten met (synthetische) parfum gewend bent kan deze geur best wel even wennen zijn. Sommige mensen ervaren de geur van bepaalde producten zelfs als onplezierig, zoals die van Shea Boter of Moringa Olie.
De geur vervliegt over het algemeen wel vrij snel op de huid. Wanneer je het aanbrengt op de huid is de geur na een aantal minuten al een stuk minder sterk.
Vind je de geur heel vervelend, maar wil je wel de ongeraffineerde variant? Dan kun je Etherische oliën toevoegen om het product een natuurlijke geur te geven. Let hierbij wel altijd op de maximale dosering van 1% in je eindproduct.
De minst bewerkte oliën zijn dus altijd koudgeperst en ongeraffineerd. Dit is dan ook de olie die het meest bij de natuurlijke vorm blijft en waarbij de meeste voedingswaarden behouden blijven.
Koudgeperst
Koud persen is een werkwijze waarbij de olie wordt gewonnen en gescheiden van de zaden of noten door middel van druk of wrijving. Hierbij wordt de temperatuur constant gehouden zodat de temperatuur nooit te veel stijgt. De zaden, pitten of noten worden dus koud geperst. Koudgeperste oliën of boters behouden hun smaak, geur en voedingsstoffen en kunnen soms sterker ruiken dan niet koudgeperste oliën.
Expeller Pressed
Expeller pressed is een methode waarbij de noten of zaden in een mechanische pers worden geperst om de olie te verkrijgen. De olie wordt letterlijk uit het product geperst door het gebruik van een intense kracht. Door de wrijving kan het zijn dat er meer warmte vrijkomt dan bij koude persing.
Biologisch
Biologische oliën zijn oliën die gemaakt zijn van planten en geteeld door boeren of in gebieden die geen pesticiden of chemicaliën gebruiken.
Biologisch betekent dat je zo goed als zeker kunt zijn dat de producent zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen geteeld heeft. De producent heeft hiervoor een certificaat ontvangen en door een instantie is gecontroleerd of de desbetreffende regels gevolgd zijn.
Wij streven er naar zoveel mogelijk biologisch in te kopen. Helaas is dit in de praktijk niet altijd haalbaar. Wanneer een producent geen biologisch certificaat wil dit niet zeggen dat zijn producten niet voldoen aan de regels, lastig he?!
Officieel gezien kan een olie alleen geclassificeerd worden als biologisch als het zaadje biologisch is gekweekt, het zaadje biologisch is gegroeid en het verwerkingsproces voldoet aan biologische standaarden. Zo mag er in de omgeving van de producent geen pesticiden gebruikt worden want deze kunnen natuurlijk overwaaien. Aangezien deze regels in verschillende landen op verschillende manieren geïnterpreteerd worden kan het lastig zijn om te bepalen of iets echt biologisch is.
Omdat een boer vaak een hoge prijs betaald voor een certificaat kun je wel voorstellen dat het uit sommige regio's moeilijk is om een biologisch product te verkrijgen. Het kan zo zijn dat een producent zonder biologisch certificaat ook voldoet aan deze regels, maar hiervoor geen certificaat heeft.
Ook kan een boer bijvoorbeeld zaadjes inkopen die niet biologisch gekweekt zijn, maar er wel voor kiezen dat het groeien van de gewassen en het verwerken van de olie volledig volgens biologische standaarden gebeurt.
Wij verkopen producten waarvan de producent een certificaat heeft om het biologisch te noemen, maar ook producten die wel op een juiste manier worden geproduceerd, maar niet dit certificaat hebben. Maar dat wilt dus niet zeggen dat het product niet niet-biologisch is.
Wij onderzoeken van elk product wat de origine is en hoe het wordt geproduceerd om zo de zuiverheid en eerlijkheid van de producten te garanderen.
Bij de niet biologische producten mag je aannemen dat er geen oplosmiddelen zijn gebruikt zoals hexaan om de olie te onttrekken. De bron en producent is geverifieerd.
Om een goede keuze te kunnen maken kun je bij een product kijken naar hoe de bron groeit en wat er nodig is om tot een olie of boter te komen. Soms moeten noten eerst gekookt worden voordat ze kunnen worden verwerkt tot een product. In zo’n geval kun je er van uit gaan dat er geen pesticiden aanwezig zijn in een product. Bij veel oliën is er bij de teelt ook geen pesticiden nodig aangezien het een relatief makkelijk groeiend product is (zoals lavendel). In zo'n geval is een biologisch keurmerk minder van belang.
100% natuurlijk
100% natuurlijk betekent dat er geen stoffen aan toegevoegd zijn. Dat wil niet altijd zeggen dat er geen risico’s verbonden zijn aan zo’n product. Etherische oliën zijn bijvoorbeeld 100% natuurlijk, maar kun je niet onverdund op de huid gebruiken aangezien ze zo geconcentreerd zijn. Al onze draagoliën kun je wel puur op de huid gebruiken.
Geschreven door: Helena
Lees meer...
blog
Cactusvijgolie: Dé olie voor fijne lijntjes
De Cactusvijgolie is geschikt voor ieder huidtype. Door zijn kalmerende en cel vernieuwende eigenschappen zal vooral de droge gevoelige en rijpere huid veel baat hebben bij de olie. Het lage comedogenische gehalte van de olie zal de poriën niet snel verstoppen, wat de olie ook zeer geschikt maakt voor de onzuivere huid. Oftewel, een allemansvriend in je badkamerkastje!
blog
10 manieren om Amandelolie te gebruiken
Amandelolie is één van de populairste olies voor huid- en haarverzorging. Amandel olie voedt en verzacht de huid vanwege de vitamine E en A. Ook heeft het een lichte textuur en trekt dus snel in de huid zonder een vettig laagje achter te laten. Benieuwd hoe je amandelolie kunt gebruiken? In deze blog lees je 10 manieren om Amandelolie te gebruiken.
blog
10 manieren om Calendula te gebruiken
Met zijn feloranje bladeren is de Goudsbloem een vrolijk plantje om te zien. De Goudsbloem, beter bekend als de Calendula Officinalis wordt al jarenlang gebruikt in de natuurgeneeskunde vanwege de herstellende en beschermende werking van de huid. Wat is Calendula en waar kun je het voor gebruiken? In deze blog 10 tips voor gebruik van Calendula.