Help, mijn olie is troebel!
Zitten er vlokken in je olie? Lijkt het alsof er wolkjes in je olie zitten? Ziet je olie er troebel uit? Dan is je olie koud! Als de temperatuur van een olie daalt kan een olie troebel worden. De olie is dan ‘bevroren’. Dit ziet er niet hetzelfde uit als water dat bevriest, maar de olie wordt troebel. Bij oliën noemen we het niet bevriezen, maar stollen! In deze blog lees je meer over het stollen van oliën.
Veel mensen hebben wel eens kokosolie besteld en voor de meesten is het wel bekend dat kokosolie hard is bij koude temperaturen en vloeibaar bij warmere temperaturen. Kokosolie heeft een smeltpunt van ongeveer 25 graden en is in ons koude kikkerlandje daarom vaker kokosvet dan een vloeibare olie.
Maar wist je dat er meer oliën zijn die stollen? We krijgen vaak de vragen binnen als: Waarom zitten er witte vlokjes in mijn olie? Mijn olie is niet helemaal vloeibaar, wat moet ik doen? Daar geven we je vandaag antwoord op!
Waarom stollen oliën?
Er zijn verschillende oorzaken waarom oliën kunnen stollen, dit heeft voornamelijk met de samenstelling en verwerkingsmethode te maken van een olie.
Oliën bevatten vetzuren. Deze kristalliseren wanneer ze afkoelen. Dit komt omdat de moleculen in de olie bewegen en zich aan elkaar hechten wanneer de olie afkoelt. De snelheid waarmee de oliën stollen want af van de samenstelling van de olie.
Wanneer een olie voornamelijk bestaat uit verzadigde vetten is deze gevoeliger voor stollen dan oliën met een hoger gehalte aan onverzadigde
vetten. Kokosolie bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en deze stolt dus sneller bij lagere temperaturen. Oliën met veel onverzadigde vetten zijn bijvoorbeeld Druivenpitolie of Amandelolie, deze oliën zul je daarom niet vaak gestold aantreffen!
Hoe ziet een gestolde olie er uit?
De meeste oliën bestaan uit verschillende oliezuren, elke met een eigen vriestemperatuur. Wanneer een deel van de vetzuren wel ‘bevroren’ is en een deel niet zul je dat in je flesje zien als wittige wolkjes. Zakt de temperatuur nog verder dan zal de hele fles troebel zijn. De olie neemt een vaste vorm aan en is dan lastig uit het flesje te krijgen!
Heeft het stollen van oliën invloed op de kwaliteit van de olie?
Maak je geen zorgen, het stollen van de olie kan geen kwaad en heeft geen invloed op de kwaliteit en voedingswaarde van de olie. Wanneer een olie niet troebel is geworden bij de vriestemperatuur zegt dit juist iets over een verminderde kwaliteit van de olie!
Wat kun je doen als je olie is gestold?
Je kunt de olie weer vloeibaar maken door het flesje even op de verwarming te zetten of deze onder de warme kraan te houden/in een kommetje met warm water te plaatsen.
De olie die ik heb ontvangen is troebel, wat nu?
Soms kan het zo zijn dat tijdens de levering de olie koud heeft gestaan. Sommige oliën stollen al onder de 20 graden en kunnen dus verhard zijn.
Wat is het smeltpunt van de verschillende oliën?
Kokosolie: 25°C
Monoï de Tahiti: 25°C
Krappa Olie: 22°C
Tamanu Olie: 21°C
Neemolie: 15°C
Jojoba Olie: 10°C
Avocado Olie: 8°C
Vitamine E (full spectrum): 3°C
Moringa Olie: 0°C
Marula Olie: 0°C
Rice Bran Olie: 5°C
Olijfolie: -6°C.
Castorolie: -10°C.
Laurierbesolie 5°C
Borageolie 5°C
Arganolie 7°C
Kunnen Etherische oliën ook stollen?
Ja, ook Etherische oliën en CO2 extracten kunnen stollen. Zo stolt Pepermunt Etherische olie bijvoorbeeld bij een temperatuur van 10 graden. Ook deze oliën en extracten kun je voor gebruik even opwarmen, zonder verlies van kwaliteit.
Hoe ziet een gestolde olie er uit?
Krappa olie kamertemperatuur en 7°C
Avocado olie kamertemperatuur
Avocado 7°C
Vitamine E kamertemperatuur
Vitamine E 7°C (stolt niet)
Neemolie kamertemperatuur
Neemolie 7°C
Moringa olie kamertemperatuur
Moringa olie 7°C
Jojoba olie kamertemperatuur
Jojoba olie 7°C
Ricebran olie 7°C
Marula olie 7°C
Castor olie 7°C
Olijfolie 7°C
Wat kun je doen om stolling te voorkomen?
In de koude wintermaanden is het handig om de olie op een warmere plek te bewaren.
Geschreven door: Helena Laarman
Lees meer...
blog
Verzorgen met oliën, zelfs voor de vette huid?
Jojobaolie, arganolie, tea tree-olie… er zijn zoveel verschillende plantaardige oliën. Waarom heeft jouw huid een olie nodig, hoe combineer je verschillende oliën, waarom voelt de ene olie zo zwaar aan en de andere niet? Hoe kies je de juiste olie? In deze blog alles over plantaardige oliën voor jouw huid.
blog
Etherische olie: de ziel van de plant
Etherische olie, essentiële olie, aromatische olie, vluchtige olie… allemaal namen voor hetzelfde heerlijk geurende product. Elke geur heeft andere eigenschappen en kan daarom ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Gebruik de Etherische olie in je aroma diffuser of natuurlijk om jouw DIY verzorgings- of huishoudproducten een heerlijk geurtje te geven.
blog
Het verschil tussen draagoliën en essentiële oliën
Ze hebben het woord "olie" gemeen, maar zijn heel verschillend. Beide komen ze voort uit planten, zaden en vruchten en brengen ze bijzondere huideigenschappen met zich mee. Wat zijn de verschillen tussen deze oliën? En hoe worden ze gebruikt?