Natuurlijke verzorging bij rosacea
Een huid die er rood uit ziet, soms met bultjes en puisjes… rosacea. Deze huidaandoening komt veel voor, vooral bij vrouwen. In deze blog lees je meer over rosacea, wat de kenmerken zijn en hoe je deze huid op een natuurlijke manier kunt verzorgen.
Wat is Rosacea?
Rosacea is een huidaandoening die zich meestal voordoet in het gezicht. Het kenmerkt zich door een rode verkleuring op het gezicht. Rosacea betekent letterlijk ‘zo rood als een roos’. De symtomen variëren van roodheid, tot zichtbare bloedvaatjes en bultjes en puistjes. Rosacea komt vooral veel voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar met een licht huidtype. Ook mannen kunnen deze huidaandoening ontwikkelen.
In de literatuur wordt er altijd uitgegaan van 4 verschillende subtypes.
Erythematotelangiectatische rosacea:
Roodheid en zichtbare aders (erytheem betekent roodheid en teleangiëctasiën zijn zichtbare bloedvaatjes).
Papulopustulaire rosacea
Roodheid met bultjes en puistjes (papels zijn bultjes en puistjes zijn puistjes).
Rhinophymateuze rosacea:
Hierbij zijn ook de weke delen van het gezicht aangetast, te zien aan een verdikking van de neus.
Oculaire rosacea
Irritatie en roodheid van de ogen.
In de praktijk wordt er een andere classificatie gebruikt om rosacea te herkennen. Dit komt omdat kenmerken van meerdere subtypes tegelijkertijd voorkomen of omdat het in de loop van de tijd kan veranderen. Rosacea wordt daarom nu ingedeeld naar klinische kenmerken.
De diagnose Rosacea wordt gesteld bij de aanwezigheid van ten minste één diagnostisch kenmerk en ten minste 2 hoofdkenmerken.
Diagnostische kenmerken rosacea:
Aanhoudende roodheid in het gezicht. Dit is heel typisch voor rosacea. Wanneer de roodheid permanant zichtbaar is zal er sprake zijn van aanhoudende roodheid
Verdikking van de huid
Hoofdkenmerken rosacea:
Bultjes en puistjes
Flushing (opvlammingen)
Zichtbare bloedvaatjes (teleangiëctasiën)
Irritatie aan de ogen
Wat is het verschil tussen couperose en rosacea?
Bij couperose zijn de oppervlakkige bloedvaatjes zichtbaar in het gezicht, voornamelijk de wangen. Couperose is vooral een cosmetisch probleem. Bij rosacea is er naast de zichtbare vaatjes ook roodheid van de huid, eventueel bultjes en puistjes en een branderig gevoel op de huid.
Wat is de oorzaak van rosacea?
De oorzaak van rosacea is onbekend. Er worden verschillende oorzaken genoemd, maar het is niet helemaal duidelijk hoe de huidaandoening zicht ontwikkelt.
Erfelijkheid & omgeving
Zowel erfelijkheids- als omgevingsfactoren kunnen het ontstaan en verloop van de huidaandoening beïnvloeden
Demodex mijten
Ook zouden demodex-mijten een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de huidaandoening. Dit zijn hele kleine beestjes die op onze huid wonen. Deze mijten zijn ongevaarlijk en beschermen onze huid. Mensen met rosacea lijken vaak een hogere concentratie van deze mijten te hebben, vooral rond de haarzakjes. De huid reageert hierop met een immuunreactie.
Reactie immuunsysteem
Daarnaast zou een foutieve reactie van het immuunsysteem een oorzaak kunnen zijn.
Zenuwstelsel
Bij rosacea is er sprake van een overgevoelig reactie op fysiologische prikkels zoals hitte, kruiden en alcohol. Deze prikkels kunnen ontstekingreacties veroorzaken, wat zich uit in roodheid, zwelling en een branderig gevoel.
Voeding
Voeding heeft invloed op rosacea, dat is inmiddels wel duidelijk geworden uit onderzoeken. Er is niet één duidelijk product dat meer voor roodheid zorgt. Het verschilt per persoon. Wel lijken histamine rijke voeding of voeding die histamine vrij maakt in het lichaam meer invloed te hebben. Het lastige hieraan is dat het over het algemeen gaat om gezonde voeding. Voorbeelden hiervan zijn:
Zuivel, oude kazen
Tomaten, spinazie, aubergine, paddenstoelen, soja bonen, kidneybonen, pepers
Brood (vooral met veel toevoegingen)
Alcohol, koffie, thee
Chocolade, pinda's, pecannoten
Chilipoeder, korinader, kerry
Bacon, vlees, vis
Azijn, kant-en-klare dressings
Citrusfruit, ananas, frambozen
Het wil niet zeggen dat je al deze voedingsmiddelen direct uit je voedingspatroon moet schrappen!
Hormonale veranderingen
Rosacea kan samenhangen met hormonale veranderingen. Veel vrouwen melden verergering van de klachten tijdens de zwangerschap of menopauze. Er is hier echter nog niet voldoende over bekend.
Rosacea natuurlijk behandeling
Bij een natuurlijke verzorging van de huid met rosacea letten we vooral op het gebruik van kalmerende, hydraterende en beschermende ingrediënten. Het is belangrijk dat de producten de huid niet verstoppen. Daarnaast is het aan te raden om wrijving op de huid en het gebruik van irriterende ingrediënten te vermijden.
Skincare routine rosacea
De verzorgeng van de rosacea huid hangt over het algemeen af van het type, de symptomen en de ernst. Neem bij klachten van de huid altijd contact op met een professional. Het volgende stappenplan is een milde en beschermende huidverzorgingsroutine.
Stap 1: reinigen
De eerste stap is je huid reinigen met een zachte huidreiniger. Deze reiniger reinigt de huid mild zonder uit te drogen. Vermijdt uitdrogende zepen, reinigingsproducten met alcohol en exfoliërende ingrediënten.
Stap 2: Tonen
Hydrateer je huid met een toner. Toners helpen de pH-waarde van je huid te herstellen en zorgen voor een extra laagje hydratatie.
Stap 3: Verzorgen
Verzorg je huid met een serum of moisturizer. Voedt de huid met krachtige ingrediënten.
Stap 4: Beschermen
Bescherm de huid met een vochtinbrengende crème, voor langdurige hydratatie van de huid.
Algemene huidverzorgingstips
Gebruik geen ruwe washand, maar je handen of een wattenschijfje
Dep je gezicht droog met een zachte handdoek, voorkom zoveel mogelijk wrijving op de huid
Vermijd producten met alcohol, let ook goed op je make-up producten
Vermijd scrub producten, een milde peeling zou wel kunnen helpen, bijvoorbeeld op basis van melkzuur.
Wat kun je verder nog doen om de klachten van rosacea te verminderen?
Hou een dagboekje bij!
Omdat veel klachten ontstaan door bepaalde voedingsmiddelen kan het handig zijn een voedingsdagboek bij te houden. Schrijf daarnaast per dag steeds op wat je op je huid ziet, en wanneer er sprake is van een verergering (of verbetering) van huidklachten. Doe dit minimaal 2 weken. Wanneer je bepaalde triggers hebt ontdekt kun je deze minimaal 8 weken vermijden. Schakel eventueel een diëtist of voedingsdeskundige in.
Geschreven door: Helena
Lees meer...
blog
Droge huid? Volg deze 4 stappen om er voor altijd vanaf te zijn.
Een droge huid… Een veel voorkomend probleem in Nederland, vooral tijdens de koude wintermaanden. De droge koude winterlucht trekt het vocht uit onze huid, en de verwarming binnen doet daar een schepje bovenop. Ontdek in dit artikel hoe je van jouw droge huid afkomt in 4 stappen.
blog
Eczeem & Natuurlijke huidverzorging
Eczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Het is niet besmettelijk, maar je kunt er wel veel last van ervaren. Er zijn veel natuurlijke producten die helpen bij eczeem, een droge, schilferige huid, roodheid of jeuk. Eczeem is een ontstekingsreactie in de bovenste lagen van de huid. Er zijn verschillende soorten eczeem. De bekendste zijn: atopisch eczeem (constitutioneel eczeem) en contacteczeem. In deze blog lees je wat welke soorten eczeem er zijn en wat je kan doen om het te verminderen.
blog
Teunisbloemolie: de kracht van GLA
Teunisbloemolie heeft een bijzondere werking in ons lichaam en dankzij recent onderzoek naar de scheikunde van essentiële vetzuren weten we waarom. Het geheim zit hem in een van de bestanddelen: gamma-linoleenzuur (GLA). Teunisbloemolie is een van de rijkste bronnen (9%) van dit essentiële zuur. De meeste plantaardige oliën bevatten namelijk een stuk minder GLA.