Zo zit een (dag)creme in elkaar!
Heb je altijd al je eigen crème willen maken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Benieuwd hoe de basis van een crème in elkaar zit? In deze blog leggen we je alles uit. Zo kun je direct starten met het maken van je eigen crème. Natuurlijk kun je ook een van de (basis)recepten gebruiken.
Het grote voordeel aan zelf cosmetica maken is dat je precies weet wat er in je crème zit. En natuurlijk dat je zelf kunt bepalen welke ingrediënten je wil toevoegen aan je crème. Een crème kan meerdere functies hebben op de huid. Een fijne crème hydrateert, herstelt en beschermt de huid. Ook zorgt het voor de antioxidanten en vitamines. Je huid wordt zo beschermd tegen schadelijke factoren van buitenaf, zoals luchtvervuiling of weersinvloeden.
Wat is een crème?
Een crème is een emulsie die bestaat uit een water en vet (olie). Deze twee stoffen kun je normaal niet mengen. Daarom heb je ook nog een emulgator nodig.
Een emulgator mengt dus water en olie met elkaar tot één geheel. Soms kan het nodig zijn om een verdikkingsmiddel toe te voegen om ervoor te zorgen dat een crème niet te vloeibaar is. De meeste crèmes zijn olie in water (O/W) emulsies. De crème bestaat dan uit minder dan 50% olie en meer dan 50% water. Hierdoor voelt een crème licht en niet vet aan.
Wanneer je water een tijdje laat staan groeien er bacteriën in. Een deel van een crème bestaat uit water, als je deze dus een tijdje laat staan groeien hier ook bacteriën in. Om dit te voorkomen heb je altijd een conserveermiddel nodig.
Welke ingrediënten heb je nodig?
Elke crème bestaat dus uit een aantal vaste basisingrediënten: Water, olie, emulgator, verdikkingsmiddel en een conserveermiddel. Verder kun je je nog uitleven met ingrediënten die je graag in je crème wil.
Water
Dit kan gedemineraliseerd water zijn of een hydrosol.
Olie
Hiervoor kun je alle draagoliën gebruiken zoals amandelolie, of jojobaolie. Iedere olie heeft een andere samenstelling en andere voedingsstoffen voor de huid. Voor een droge, gevoelige huid kun je bijvoorbeeld gaan voor een niet-drogende olie. Deze olie trekt heel langzaam in de huid. Voor een vette, onzuivere huid kun je beter kiezen voor een drogende olie. Dit is een lichte olie die snel in de huid trekt.
Emulgator
Er zijn verschillende emulgatoren die je kunt gebruiken bij het maken van je crème. Dit zijn de meestgebruikte:
Olivem 1000: plantaardige emulgator die zorgt voor een prachtige egale crème en zorgt voor een goede smeerbaarheid
Vegetal: deze natuurlijke emulgator laat oliën oplossen in water en geeft producten een goede smeerbaarheid.
Verdikkingsmiddel
Om ervoor te zorgen dat je crème niet heel vloeibaar is voeg je een verdikkingsmiddel toe.
Xantaangom is een natuurlijk verdikkingsmiddel dat er voor zorgt dat een crème niet te vloeibaar is. Ook zorgt het voor een stabiele crème, dat wil zeggen dat de crème niet schift.
Cetyl alcohol: Huh? Alcohol? Maar dat droogt de huid toch uit? Cetyl alcohol is een vetalcohol die helpt je huid te hydrateren en beschermen en uitdroging voorkomen! Cetyl alcohol is een co-emulgator en gebruik je met andere emulgatoren. het geeft je crème een velvetachtige structuur.
Conserveermiddel
Wanneer je een DIY-creatie maakt op waterbasis heb je altijd een conserveermiddel nodig om groei van bacteriën en schimmels tegen te gaan.
Voor emulsies (crèmes dus) kun je Preservative Eco of Cosgard gebruiken.
Extra ingrediënten
En natuurlijk kun je losgaan met je eigen favoriete ingrediënten. Glycerine, hyaluronzuur, Allantoïne, Etherische oliën. Kies wat bij jouw huid past.
De benodigdheden
Om een crème te maken heb je altijd een paar basis benodigdheden nodig. In het begin heb je best een aantal basismaterialen nodig. Maar wanneer je ze eenmaal in huis hebt, kun je hier heel lang mee doen en ben je uiteindelijk goedkoper uit dan wanneer je iedere maand een dagcrème zou moeten kopen:
Precisie weegschaal
Maatbeker
Smeltpan Au bain-marie
Digitale thermometer
PH-strips of een PH-meter
Citroenzuur Monohydraat, Baking Soda en Gedemineraliseerd water (om de pH waarde van je eindproduct aan te passen)
Glazen pot
Zo maak je een crème
Stap 1: alle benodigdheden en ingrediënten klaarzetten
Stap 2: alles afwegen, je maakt altijd 10% meer om apart te houden voor het meten van de pH waarde
Stap 3: ingrediënten verwarmen. Dit doe je in 2 fases. Verwarm alle waterige ingrediënten met elkaar en verwarm tegelijkertijd de oliën met elkaar en voeg de emulgator hier aan toe
Je hebt hiervoor dan ook 2 maatbekers of 2 smeltpannetjes nodig. Maatbekers kun je in een pan met een dikke bodem zetten met ongeveer 3cm water. De smeltpan hang je boven een steelpan met water. Belangrijk is dat het water goed warm is maar niet kookt.
Stap 4: Wanneer het water en de olie beide 70 graden zijn, haal je de pannetjes van het vuur
Stap 5: Voeg de olie al roerende toe aan het water
Stap 6: Voeg de extra ingrediënten en eventueel het verdikkingsmiddel toe
Stap 7: Blijf roeren tot het mengsel onder de 40 graden is
Stap 8: Voeg dan het conserveermiddel toe en roer goed door.
Stap 9: Voeg de etherische oliën en eventueel vitamine E toe. Vitamine E is een antioxidant en zorgt voor extra bescherming van de huid tegen invloeden van buitenaf.
Stap 10: Meet de pH-waarde en pas deze aan totdat de pH-waarde op 5.5 zit.
Stap 11. Giet over in een potje en zet in de koelkast.
Wat is de pH waarde en waarom is dit zo belangrijk?
PH staat voor potentia Hydrogenii, dat wil zeggen de concentratie waterstofionen. Deze waterstofionen zorgen ervoor dat een product (of je huid) zuur of juist basisch is. De pH-waarde wordt gemeten op een schaal van 0 (heel zuur) tot 14 (heel basisch), waarbij een pH-waarde van 7 neutraal is.
De huid heeft een pH-waarde die schommelt tussen de 4,5 en 5,5 en is dus een beetje zuur. Als je je huid gezond en in balans wil houden is het belangrijk dat de huid een pH-waarde blijft houden rond de 5,5.
Een huid met een hoge pH-waarde is vaak droger en reageert sneller geïrriteerd en veroudert ook sneller. De pH-waarde is dus best belangrijk.
Kraanwater heeft een pH-waarde van rond de 7. Wanneer je dus vaak en/of lang onder de douche staat kan je pH-waarde uit balans raken en je huid dus sneller uitdrogen.
De pH-waarde bepaalt van je product bepaalt hoe je huid reageert, maar ook hoe effectief een product is en hoe diep een product in de huid kan doordringen. Een goede pH-waarde zorgt ervoor dat je huid in balans blijft.
PH-waarde van je product aanpassen
Benieuwd hoe je de pH-waarde van je product aanpast? In deze video legt Malou alles uit over het aanpassen van de pH-waarde van je product.
Wat kan er fout gaan bij het maken van een crème?
Natuurlijk kan er altijd wat mis gaan bij het maken van je crème. En van fouten leer je, maakt dat uiteindelijk het proces ook niet leuk? Het grootste probleem bij het maken van een crème is het schiften. Het lijkt dan alsof er brokjes in de vloeistof drijven. Vaak heeft het er mee te maken dat het water en oliecomponent tijdens het mengen een te groot verschil in temperatuur heeft. Helaas is hier niet veel aan te doen. Start daarom altijd simpel. Wanneer je een moeilijker recept wil uitproberen kun je eerst oefenen met een paar goedkope ingrediënten (bijvoorbeeld kraanwater en zonnebloemolie) of maak een hele kleine hoeveelheid zodat je niet allemaal dure ingrediënten verspilt.
Heb je vragen over een recept of kom je er niet helemaal uit? Laat het ons dan weten. Stuur een mail naar support@naturalheroes.nl
Geschreven door: Helena Laarman