Verzending gratis va. €35,-

★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews

Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis

Verzending gratis va. €35,-
★★★★★ 9.4 / 10 van 8000+ reviews
Voor 23:30 besteld, volgende werkdag in huis
Blog
Te vermijden ingredienten in cosmetica

27 ingrediënten om te vermijden in cosmetica

Lange ingrediëntenlijsten en schadelijke ingrediënten in cosmetica! Dat willen we niet meer. Onze huid is ons grootste orgaan en verdient daarom de beste verzorging. In deze blog helpen we je ingrediëntenlijsten te ontcijferen en laten we zien welke ingrediënten je het beste kan vermijden.

Hoe lees je een ingrediëntenlijst?

Kijk je wel eens op de ingrediëntenlijst van je huid- en haarverzorging? Gelukkig worden we ons steeds meer bewust van wat we op onze huid smeren. Toch kan het soms best lastig zijn om een ingrediëntenlijst te ontcijferen! Natuurlijk helpen we je hier graag mee.

INCI-lijst

Iedere fabrikant is verplicht om op cosmetica te vermelden uit welke ingrediënten het product is samengesteld. Om onduidelijkheid te voorkomen wordt er in Europa gebruikgemaakt van dezelfde namen voor ingrediënten. Hiervoor is een lijst opgesteld met duizenden namen: de INCI-lijst. INCI staat voor International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, dus de internationale naamgeving voor ingrediënten in cosmetica.

Het ingrediënt dat het meest voorkomt staat aan het begin van de ingrediëntenlijst. Het product dat helemaal onderaan staat komt dus het minst voor. Helaas zitten er veel ingrediënten in producten die schadelijk zijn voor je huid, je lichaam of het milieu. Deze ingrediënten wil je het liefst vermijden!

Schadelijke ingrediënten in cosmetica

Alcohol

Alcohol kan de huid flink uitdrogen en irriteren. Je vindt het terug in veel cosmeticaproducten. Toch een kleine kanttekening hierbij: niet alle alcoholsoorten zijn slecht voor de huid. Cetyl alcohol is bijvoorbeeld een vettige alcohol en houdt juist vocht vast in de huid, deze hoef je dus niet te vermijden. Andere goede alcoholen zijn: cetearyl alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol.

Alcohol wordt vaak toegepast in een product omdat het bacteriedodend werkt, maar doordat de barrièrefunctie kapot gaat kunnen schadelijke stoffen dieper in de huid dringen.

Ook wordt het veel gebruikt als ingrediënt in verzorgingsproducten voor de vette huid. Maar alcohol triggert juist de talgproductie en verergert indirect dus de vette huid. 

Op de ingrediëntenlijst als: Denatured alcohol/ Alcohol Denat, Ethanol, Ethyl alcohol, Benzyl alcohol en Isopropyl alcohol. 

Aluminium

Dit is een veelgebruikt ingrediënt in deodorants. Het is een toxisch metaal dat oestrogeen imiteert in ons systeem en hormoonverstorend werkt.

Op de ingrediëntenlijst als: aluminium, aluminium chlorohydrate, alum, aluin, potassium alum 

Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

Dit ingrediënt kom je vaak tegen in ‘natuurlijke’ verzorgingsproducten als vervanger van SLS en SLES. Ondanks dat het een mildere variant is, zorgt ALS voor huidirritatie en kun je dit ingrediënt dus het best vermijden!

Butylated Hydroxytoluene (BHT) / Butylated Hydroxyanisole (BHA)

BHT en BHA vind je onder andere terug in haarproducten, zonnebrandcrèmes en lipsticks en deze ingrediënten worden in verband gebracht met kanker, verstoring van de hormoonhuishouding en huidirritatie. Niet iets wat je graag op de huid wil hebben.

Benzalkonium chloride

Dit is een ontsmettingsmiddel en dus vooral terug te vinden in huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Helaas is het ook terechtgekomen in persoonlijke verzorgingsproducten zoals deodorant en vochtinbrengende crèmes. Onderzoek brengt dit ingrediënt in verband met allergieën en ernstige huid-, oog- en luchtwegirritaties.

Coal tar

Koolteer vind je vooral terug in haarverf en in anti-roos shampoos. Koolteer is een bijproduct van kolenverwerking en staat bekend als kankerverwekkend, veroorzaker van huidallergieën en giftig voor de luchtwegen.

Ethanolamines

Deze ingrediënten zijn oppervlakte actieve stoffen en pH regelaars. Ondanks beperkt onderzoek worden ze vaak in verband gebracht met allergieën, huidtoxiciteit, hormoonverstoring en geremde ontwikkeling van de foetale hersenen en noem maar op!

Op de ingrediëntenlijst als: Diethanolamine (DEA), Acetamide MEA, Cocamide DEA, Lauramide DEA

Ethyleendiamine tetra acetaat 

Dit ingrediënt zorgt ervoor dat andere chemicaliën beter je huidbarrière binnen dringen waardoor andere schadelijke ingrediënten de natuurlijke bescherming van de huid kunnen omzeilen en de huid kunnen irriteren.

Ftalaten

Ftalaten zijn weekmakers en worden gebruikt om plastic flexibel te houden. In cosmetica worden ze gebruikt om geur in parfum en kleur in cosmetica te stabiliseren. Uit een studie uit 2020 bleek dat deze schadelijke stoffen in verband staan met een verhoogd risico op kanker en vruchtbaarheidsproblemen bij zowel mannen als vrouwen.

Op de ingrediëntenlijst als: di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP), dibutyl phthalate (DBP). Ftalaten staan niet altijd vermeld op de ingrediëntenlijst. Soms zijn ze verborgen onder de naam parfum. Maar parfum betekent niet dat het altijd ftalaten zijn. Verwarrend toch?!

Formaldehyde

Dit ingrediënt kan ook worden gevonden in cosmetica als conserveermiddel. Het wordt in verband gebracht met astma, neurotoxiciteit en ontwikkelingstoxiciteit en is over het algemeen irriterend voor de huid, ogen en longen.

Op de ingrediëntenlijst als: Benzylhemiformal, Formaldehyde, Methenamine

Homosalaat

Homosalaat is een UV filter. Naast dat deze hormoonverstorend werkt, is er ook een grote kans op (allergische) huidreactie.

Kleurstoffen

Kunstmatige kleurstoffen (FD&C, FDC, FD en D&C kleurstoffen) zijn synthetische kleurstoffen op basis van koolteer. Dit is een heftig allergeen en bevat veel giftige stoffen.

Op de ingrediëntenlijst als: FD, FDC of FD&C colour.

Methylisothiazolinone

Hoewel dit ingrediënt bacteriën en schimmels tegenhoudt, wat natuurlijk goed klinkt, is het een veroorzaker van huidirritatie!

Minerale oliën

Minerale oliën ontstaan tijdens de verwerking van aardolie. Je kunt het terugvinden in veel lipverzorgingsproducten en zelfs babyproducten (!) omdat het zorgt voor een beschermlaag op de huid. Ze hebben maar één functie en dat is het afsluiten van de huid voor invloeden van buitenaf door een laag op de huid te leggen. De huid beschermen doen ze dus wel maar huidvoordelen hebben ze verder niet! 

Op de ingrediëntenlijst als: mineral oil, paraffinum (liquidum), paraffin (wax), petrolatum (vaseline), Petroleum oil

Meer weten over het verschil tussen minerale oliën en natuurlijke oliën? Lees dan verder in deze blog.

Octinoxate

Dit is een UV filter die de hormoonbalans verstoort en allergische reacties kan veroorzaken.

Op de ingrediëntenlijst als: Octinoxate, Ethylhexyl methoxycinnamate

Oxybenzone

Dit is één van de meest populaire UV-filters. Naast dat het huidirritaties kan veroorzaken is het ook hormoonverstorend.

Op de ingrediëntenlijst als: Oxybenzone, Benzpenone-3

Parabenen

Dit is vast wel een bekende. Parabenen zijn conserveermiddelen die bacteriën en schimmels onderdrukken wat zorgt voor een langere houdbaarheid van producten. Parabenen zijn hormoonverstorend. Hoe je deze herkent op je ingrediëntenlijstje? Ze eindigen op paraben. 

Op de ingrediëntenlijst als: Isobutypraben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Methylparaben

Paraffine


Deze minerale oliën zijn afkomstig van aardolie en worden vaak aangetroffen in lotion, gezichtscrème, lippenbalsem en haarstylingsproducten. Hoewel paraffine niet in de huid doordringt, is het nog steeds slecht voor de huid. Naast irritatie en contactdermatitis zorgt het ook voor afbraak van collageen. En die rimpels willen we natuurlijk graag voorkomen!

PEG polyethylene glycol

PEG wordt onder andere gebruikt als emulgator in cosmetica. Het is afkomstig van aardolie en heeft verder geen huidvoordelen. De belangrijkste veiligheidsrisico’s bij het gebruik van PEG’s in cosmetica hebben te maken met het productieproces en de bijproducten die hier ontstaan. Mogelijke verontreinigingen zijn Ethyleenoxide en 1,4-dioxaan, welke behoorlijk schadelijk kunnen zijn. Daarnaast zijn PEG’s niet biologisch afbreekbaar en daardoor niet goed voor het milieu!

Op de ingrediëntenlijst als: PEG gevolgd door een nummer of Laureth sulfate, Coceth-7, Myreth-10, Myreth-3 laurate, Myreth sulfate, Isosteareth-200 palmitate, Almondeth-20

Phenoxyethanol

Ook dit is een conserveermiddel wat er voor zorgt dat een product langer houdbaar is. Phenoxyethanol kan zorgen voor huidallergieën en zelfs aantasting van je zenuwstelsel.

Propylene Glycol

Propylene Glycol wordt gebruikt om vocht te binden en de werkstoffen dieper in de huid te laten komen. Je natuurlijke huidbarrière beschadigd en dus grote kans dat je huid op termijn allergisch of geïrriteerd gaat reageren.

Parfum

Natuurlijk is het fijn als je douchegel een heerlijk geurtje heeft. Voor veel mensen is het zelfs de reden om een product wel of niet aan te schaffen. Zeker als je gevoelig bent voor parfum zijn deze toxische stoffen verantwoordelijk voor irritatie, overgevoeligheid en andere huidproblemen. Wel kun je natuurlijk kiezen voor producten met natuurlijke parfums! 

Op de ingrediëntenlijst als Fragrance, Parfum

Siliconen / Siloxanes

Siliconen zorgen ervoor dat een product zacht aanvoelt op de huid, doordat ze een laagje leggen over de huid. Dit zijn echte hormoonverstoorders, ze sluiten de huid af en beïnvloeden het immuunsysteem negatief. Daarnaast zijn het ook nog eens giftige stoffen die schadelijk zijn voor het vissen- en dierenrijk. 

Op de ingrediëntenlijst als: Cetearyl Methicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Dimethicone Stearyl, Dimethiconol, Phenyl Trimethicone, Trimethylsilylamodimethicone.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Schuimende producten maken voor je gevoel de huid en haren beter schoon, maar dit is echt niet zo! SLS is een surfactant (oppervlakte actieve stof) en zorgt ervoor dat een product schuimt. Omdat het zo’n goedkoop ingrediënt is kun je het terugvinden in zo’n 90% van de douchegels en shampoo’s die je in de drogist kunt halen. SLS is niet zo fijn voor de huid, het reinigt namelijk zo goed dat het ook de natuurlijke oliën van de huid verwijderd. Dit zorgt voor een droge, geïrriteerde huid. 

Sodium Laureth Sulfate (SLES)

SLES is iets mildere variant van SLS, maar ook dit ingrediënt kun je het beste vermijden. Bij de productie van SLES kan Ethyleenoxide vrijkomen - een bekende kankerverwekkende stof, zenuwstelselontregelaar en ontwikkelingstoxine. Hogere concentraties (meer dan 1%) kunnen huid- en oogirritatie veroorzaken. Nogmaals: ondanks dat iets goed schuimt maakt het echt niet beter schoon!

Talk

Talkpoeder wordt vaak gebruikt als glansmiddel in minerale make-up, daarnaast absorbeert het vocht en vet. Over het algemeen is talk veilig, maar het kan vervuild zijn asbestvezels. Asbest is zoals bekend irriterend voor de longen en kankerverwekkend.  

Triclosan / Triclocarban

Beide zijn anti-microbiële middelen en conserveringsmiddelen die worden aangetroffen in huidverzorgingsproducten en huishoudelijke schoonmaakmiddelen, wat al verontrustend is. Ze pakken niet alleen de slechte bacteriën aan, maar ook de goede. En deze goede bacteriën hebben we nodig om in balans te blijven. 

Op de ingrediëntenlijst als: 5-chloro-2-(2,4 dichlorophenoxy) phenol; trichloro-2'-hydroxydiphenylether; and 2,4,4'-trichloro-2'-hydroxydiphenyl ether.

Geschreven door: Helena Laarman

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte van voordeel, (win)acties en aanbevelingen blijven? Zo loop je nooit iets mis! Niet irritant vaak, beloofd.

Je kunt je op ieder moment afmelden.

Botanical drawing of a plant